Közel negyven előkészítős kezdte a tanévet a Bolyaiban

Hajnal Csilla (R) 2017. szeptember 13., 12:57

Két előkészítő osztály indulhatott a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnáziumban ebben a tanévben, ugyanis április elején kiderült, szinte kétszer annyi hatévest írattak be, mint ahány hely volt eredetileg.

A Bolyai legkisebbjei – szinte negyven hatéves kezdte el itt idén a tanévet Fotó: Boda L. Gergely

Április elején szembesült a Bolyai Farkas Gimnázium vezetősége azzal a helyzettel, hogy az előírt huszonöt helyre 39 hatévest írattak be az iskola nulladik osztályába. Ráadásul mindegyiknek a lakcíme a tanintézet körzetébe tartozott. Ezek után döntött úgy a Bolyai vezetősége, hogy kér még egy előkészítő osztályt. Mátéfi István igazgató akkor elmondta,

nem célja a Bolyainak, hogy más tanintézetek körzetéből „elszippantsa” a kicsiket,

de a kialakult patthelyzetet valahogy meg kell oldaniuk. Sok huzavona után – többek között a Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügyének megoldására is hivatkoztak a tanfelügyelőségen, de arra is kérték az igazgatóságot, hogy ellenőriztessék le a gyerekek lakcímeit, amelyre nem volt hajlandó a vezetőség –, de végül megoldották a túljelentkezés okozta problémát. Szeptember 11-én két előkészítő osztállyal indulhatott el a tanév a Bolyaiban – tudtuk meg Mátéfi Istvántól.

Fotó: Boda L. Gergely

A legrosszabb „forgatókönyv” értelmében egyébként maradt volna a 39 diák a Bolyai előkészítőjében, és egy osztály indult volna, de ez a megoldás egyáltalán nem lett volna jó sem a tanulóknak, sem pedig a pedagógusoknak. A nagy létszámú osztály hátrányokkal jár: nem jut elég idő és figyelem a gyerekekre, a visszahúzódó kicsik még inkább háttérbe szorulnak, a lelki sérülések orvoslására egyáltalán nem jutna idő, illetve a minőségi oktatás rovására mehet a nagy létszám – fejtette ki áprilisban Ferenczi Edit tanítónő, aki idéntől átvette az egyik nulladik osztályt.

Fejes Réka szaktanfelügyelő egyébként tavasszal lapunk megkeresésére aggodalmát fejezte ki azért, hogy ekkora túljelentkezés állt elő a Bolyaiban. Úgy vélte, ez más tanintézetek rovására menne, pedig sok körzeti iskolában dolgoznak még ugyanolyan jó pedagógusok, mint a Bolyaiban.

A nulladikba íratott gyerekeket a szülők beleegyezésével választották két csoportra

– tudtuk meg az igazgatótól.

Összesen 37 gyerek maradt, kettőt írattak át más tanintézetbe. Így felmértük a szülők óhaját, és közösen döntöttük el, hogy melyik gyerek, melyik osztályba kerüljön a két induló közül

– hangsúlyozta az igazgató. Erre azért volt szükség, mert sok szülő a tanító személye miatt iratta gyerekét a Bolyaiba, ezért diszkriminatív megoldásnak bizonyult volna, ha a vezetőség önkényesen dönt arról, hogy melyik gyerek hová kerüljön. Jelenleg 15 gyerek van egyik osztályban, 22 pedig a másik nulladikban, és a 36-os, illetve 39-es termeket kapták meg az iskola legkisebbjei – tette hozzá Mátéfi István. Összesen 39 osztály indulhatott el a Bolyaiban, de

ettől a tanévtől még az a 362 tanuló is ide tartozik, akik a Római Katolikus Teológiai Gimnáziumban tanultak tavaly.

Ők maradtak a régi épületükben, de a 2017–2018-as tanévben adminisztratív szempontból a Bolyaihoz tartoznak.

Fotó: Boda L. Gergely

Szintekre bontva újítanák fel a bentlakást

Benedek Zsolt, a Református Kollégium igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy folyamatban van azoknak az engedélyeknek a beszerzése, amelyek a kollégium bentlakásos szárnyának felújításához szükségesek. Arra azonban nem tudott pontos választ adni, hogy mikor látnak neki az épület renoválásához, ugyanis a polgármesteri hivatalnak, a kataszteri hivatalnak, a tűzoltóságnak és a műemlékvédelemnek is jóvá kell hagynia a munkálatot.

„Amint meglesznek az engedélyek, leülünk a kivitelezővel, és megegyezünk, hogy szintekre bontva lásson neki a felújításhoz. Az iskola épülete telített, de egy-egy emeletnyi osztályt ideiglenesen el tudunk helyezni különböző laborokba, és akkor mindenki délelőtt járhatna a munkálatok idején is” – mondta el Benedek Zsolt. A felújítás egyébként a nagyenyedi kollégium mintájára történne, és magába foglalná a központi fűtés beszerelését, a mosdók felújítását, a tantermek korszerűsítését, de a nyílászárók cseréjét is – tette hozzá az intézményvezető.