Görsívilágkupán versenyeztek a gyergyóiak

Gergely Imre 2017. szeptember 13., 10:38

Ismét a világ legjobbjaival mérték össze tudásukat a Gyergyószentmiklósi ISK sífutói, az elmúlt hét végén Olaszországban a görsívilágkupa döntőjén álltak rajthoz. Szép eredményekkel tértek haza.

Kémenes Anna és társai nagy magasságban versenyeztek az Alpokban Fotó: Kémenes Anna Facebook oldala

Az Alpokban, Trento közelében rendezték meg a görsízők világkupa-sorozatának utolsó állomását az elmúlt hét végén. Az eseményen Románia versenyzői is rajthoz álltak, a juniorok korosztályában a Gyergyói ISK három sífutója, Darvas Zsanett, Kémenes Anna és Fórika Szabolcs indult. Amint edzőjük, a válogatottnál is szakedzői státuszt viselő Jánosi István elmondta, ez volt a fiatalok első világkupafutama, de már Olaszországban bebizonyították, hogy a jövőben érdemes több ilyen viadalon részt venniük, hiszen van esélyük az élmezőnyben végezni, akár pénzdíjjal járó helyezéseket elérni.

Közel az élbolyhoz

Ötkilométeres emelkedő jelentette az első versenytávot.

Itt a táv kétharmadáig a két gyergyói lány állt az élen,

de aztán kiütközött a tapasztalatlanság, erőikkel nem sikerült úgy gazdálkodniuk, ami a győzelemhez szükséges lett volna, így többen is megelőzték őket. Végül Kémenes Anna a 6., Darvas Zsanett a 8. lett. A fiúknál Fórika Szabolcs a 11. helyen ért célba. Szép teljesítményt értek el, hiszen a szezon utolsó futamáról volt szó, ahol csak azok rajtoltak el, akik valóban a világ legjobbjai, és esélyesek a kristálygömbre.

A második napon 13 kilométeres táv várt a mezőnyre, ahol az elsőn elért időeredmény is beleszámított, azaz annyival később indulhattak az első mögött, amekkora hátránnyal értek célba az első futamban. Kémenes Anna itt megőrizte a 6. helyét, viszont Darvas Zsanett előre tört, három helyet javítva az 5. lett. Fórika Szabolcs ismét 11. lett.

Fórika Szabolcs (31-es számmal) mindkét versenyén az élmezőnyben végzett

A gyergyószentmiklósi sífutók bebizonyították, érdemes komolyabban figyelniük a görsízésre is, hiszen az eddig kiegészítő sportnak gondolt kerekes síléceken a világ élvonalához tartoznak. Amint korábban beszámoltunk, Kémenes Anna és a női váltó az augusztusi világbajnokságon közel állt ahhoz, hogy szenzációszámba menő érmet szerezzen. Jövőre a tervek szerint több görsíviadalon szerepelnek majd.

A felnőttek mezőnyében is jól szerepeltek a romániai sífutók. Pepene Paul Constantin ezüstérmet szerzett a 8,5 kilométeres versenytáv klasszikus versenyén, Popa Raul Mihai pedig 4., illetve 6. lett.