Befejezték a Büdösfürdőre vezető megyei út felújítását

Kovács Attila 2017. szeptember 13., 10:20

Büdösfürdő főutcáján egészen a szabadtéri színpadig lehet eljutni a nemrég teljesen leaszfaltozott megyei úton. A felújítás elkészült, az üdülőhely megközelítése Csíkszentkirály irányából egyszerűvé, akadálymentessé vált.

Fotó: Gecse Noémi

Soha nem volt olyan könnyű eljutni Büdösfürfőre, mint most – legalábbis ami az útviszonyokat illeti. A korábbi 40–45 perces menetidő, a gödrök, a por, az úttestet átszelő vízmosások és szétszóródott nagy kövek rossz emlékké váltak.

Aki most először látogat az üdülőhelyre, nem tudja felmérni a változást, a visszatérők viszont igen.

Csíkszentkirályról Büdösfürdőre a korábbinál sokkal hamarabb, forgalmi táblákkal, szalagkorlátokkal ellátott sima aszfaltúton lehet eljutni a kedvelt üdülőhelyre.

Fotó: Gecse Noémi

Idén közel négy kilométeres szakaszon folytatódott az útfelújítás, a Medveferesztőnél lévő nagy kanyar közeléből a település központján át egészen a színpadig készült el az úttest alapozása, miután beépítették az útszerkezetbe a szükséges átereszeket. Az úttesten a 25 centiméter vastagságú töltésre még 10 centiméteres rétegben tört kő, majd zúzott kő került, ezután két réteg aszfaltot helyeztek el. A forgalmi táblák már a helyükön vannak, mint kedden láttuk, és a helyszínen dolgozók is megerősítették,

néhány napi munka maradt hátra

– be kell fejezni az egyik oldalon az útpadka feltöltését és hengerelését, illetve el kell készíteni az útfestést.

Fotó: Gecse Noémi

űA 16 kilométeres hosszúságú, 123D jelzésű megyei út felújítását több évvel ezelőtt kezdték el Csíkszentkirály irányából, évente egy kilométeres szakasz készült el. 2015-ben az utat ügykezelő Hargita megyei tanács jelentősebb összeget kapott a Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretében a megyei utak felújítására, és további pénzt csoportosított át a büdösfürdői út felújítására, az újabb 5,8 kilométeres útszakasz alapozása el is kezdődött, ezt 2016-ban fejezték be, majd leaszfaltozták. Tavaly év végén további 4,8 millió lejt kapott a megye a leköszönő kormánytól az útfelújítás folytatására, így a hátralévő 3,8 kilométeren is elvégezhette idén a munkát a megbízott cég, a székelyudvarhelyi Multipland Kft. A tavaly ősszel leaszfaltozott útszakaszon néhány helyen burkolatjavítást is végeztek idén, mert időközben rongálódások keletkeztek.

Fotó: Gecse Noémi