Íme a teljesen megújult Dacia Duster

Székelyhon 2017. szeptember 12., 21:43

„Széthúzott” fényszórók, erőteljesebben domborodó sárvédőívek, előbbre húzott szélvédő, magasabb övvonal, formabontó hátsó lámpatestek: többek között ezekkel a külső újításokkal mutatkozott be hivatalosan is szeptember 12-én Frankfurtban az új Dacia Duster.

Fotó: Dacia.ro

Az új – és nem ráncfelvarrott – hobbiterepjáró úgy ismerhető azonnal fel, hogy a legtöbb részletet teljesen átdolgozták. A fényszórókat elődjéhez képest jobban „kitolták” a karosszéria széleire, így az egész gép szélesebbnek, markánsabbnak tűnik, de ezt a célt szolgálja az előbbre húzott A-oszlop és a magasabban futó övvonal is. Az elülső „lámpák” egyébként led-csíkos nappali menetfényt rejtenek, míg a ráncfelvarrott Logan-Sandero testvérpárnál megismert hátsó négyzet formájú fényforrások helyett egy sokkal karakteresebb megjelenésű alakzattal találkozhatunk.

Fotó: Dacia.ro

A külsőről korábban megjelent hivatalos képek mellett a beltérről keddig nem sokat lehetett tudni, de kedden a Frankfurti Autószalonon egyetlen részlet sem maradt titokban.

Kétségtelen, hogy

a Duster egy ikonikus autóvá vált a bemutatása óta eltelt hét év alatt,

nem csoda, hogy világszerte – különböző márkajelzésekkel – már több mint kétmillió talált belőle gazdára.

Fotó: Dacia.ro

Nem állt tehát könnyű feladat előtt a tervezőcsapat, főleg, hogy a gyártó ígérete szerint a modernizálás nem mehetett a típus árának rovására – noha a pontos listaárakról még nincsenek információk.

Ami a motorizációt illeti, eltűnt a kínálatból az 1.6-os szívó ős-benzinmotor, helyét pedig a 115 lóerős szívó (SCe), illetve a 125 lovas turbós (TCe) szikragyújtásos veszi át. Dízelfronton marad a közös-nyomócsöves másfél literes öngyulladós dCi 90 és 110 lóerővel. A benzinmotorok és a gyengébb dízel manuális, az erősebb gázolajas akár duplakuplungos automata váltóval is rendelhető lesz – igaz, utóbbi csak elsőkerék-hajtással.

Fotó: Dacia.ro

Az új Duster számos opcionális tétellel bővült: extraként rendelhető (lesz) hozzá többek között holttérfigyelő, eső- és fényszenzor, automata klíma, többnézetes tolatókamera, függönylégzsák és tizenhét hüvelykes könnyűfém-felni is. A forgalmazás megkezdésének időpontjáról még nincs információ.

Fotó: Dacia.ro