Több millió eurót nyertek a mezőgazdaság fejlesztésére Kovászna megyében

Bíró Blanka 2017. szeptember 12., 20:56

Több millió eurós pályázati pénzt hívtak le a háromszéki gazdaszervezetek mezőgazdasági vállalkozások létrehozásának támogatására, termelési és értékesítési láncok népszerűsítésére.

Klárik Attila, a LAM Alapítvány igazgatója, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Könczei Csaba, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője, Orbán Miklós, az AgroSic Egyesület elnöke Fotó: Vargyasi Levente

Vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén tartják az AgroFeszt mezőgazdasági fesztivált, az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón számoltak be a nyertes pályázatoktól. Orbán Miklós, az AgroSic Közösségek Közti Társulás vezetője elmondta,

100 ezer eurós európai uniós támogatást nyertek, kürtős- és mézeskalácssütők valamint házikenyérsütők beszerzésére, valamint arra, hogy a termékeket, a termelési és értékesítési láncot népszerűsítsék, egy év alatt 16 rendezvényt szervezzenek, honlapot hozzanak létre és szórólapokon, valamint óriásplakátokon reklámozzák a helyi termékeket.

A hétvégi rendezvényen megünneplik a LAM Alapítvány megalakulásának 25 éves évfordulóját,

Klárik Attila igazgató elmondta, szintén 100 ezer eurót nyertek, a tejszövetkezeti ernyőn keresztül arra, hogy a helyi tejtermékeket próbálják hatékonyan piacra juttatni. Ugyanakkor

további kétmillió eurót hívtak le a humán-erőforrás operatív tengelyen, ebből egyenként 40 ezer euróval támogatják 16 vállalkozás létrehozását.

A LAM különben a 25 év alatt tízezer ügyfelét szolgálta ki, képzéseket, svájci mezőgazdasági gyakorlatot szerveztek, a LAM Mikrohitel RT. pedig jelenleg is több mint ezer aktív hitelt bonyolít le.

Könczei Csaba a Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője rámutatott, az Agrofeszt mérföldkő a háromszéki mezőgazdasági rendezvények sorozatában,

megpróbálják „városra vinni a falut”, hiszen a városi emberek többsége fenntartásokkal fogadja az agráriumot, ezt az előítéletet szeretnék lebontani.

A helyi termelők közötti verseny mellett, a helyi fogyasztói szokások megváltoztatása is céljuk, hogy elsősorban ne a szupermarketek polcairól, hanem a helyi termelőktől vásároljanak a háromszékiek. A programban lesz szarvasmarhakiállítás, állatsimogató, sétakocsizás, több koncert, és Petre Daea mezőgazdasági miniszter is jelezte részvételi szándékát.