Ismét megnyílt az út a közös pályázás és fejlesztés előtt

Simon Virág 2017. szeptember 12., 18:01

A napokban módosították a 2006-ban megalakult Marosvásárhely metropolisz övezet alapszabályzatát, és konkrét határidőket tűztek ki a legközelebbi megbeszélésre. Hosszú évek után új tűnik végre előremozdulás történt a nagyvárosi övezet háza táján.

Fotó: Boda L. Gergely

2006-ban hozták létre a Marosvásárhely metropolisz övezetet, amelyhez a megyeszékhely és a megyei tanácson kívül csatlakozott Nyárádtő város, valamint Ákosfalva, Jedd, Kerelőszentpál, Koronka, Luka-Ilencfalva (Dózsagyörgy), Maroskeresztúr, Marosszentkirály, Marosszentgyörgy, Mezőpanit, Mezőcsávás, Nagyernye és Nyárádkarácsony község.

Marosszentanna is hivatalos volt, de az akkori polgármester nem kívánt élni a lehetőséggel. Az illetékesek célja az volt, hogy közösen tervezzenek és pályázzanak, fejlesszék a közszállítást, hulladékgazdálkodást, ivó- és szennyvízhálózatot.

A kezdeti lelkesedés után hosszú évekig nem történt semmi.

Ez részben annak tudható be, hogy a metropolisz övezet vezetőségéből kizárták Marosvásárhely polgármesterét, aki ezt többször szóvá tette, s kifejtette, hogy nem tartja elfogadhatónak, hogy a legnagyobb vonzerejű település lévén a megyeszékhely ne kapja meg az öt illető helyet az egyesületben. Florea többször hangoztatta, hogy a város kilép az egyesületből, de ez végül nem történt meg.

Nemrég Péter Ferenc megyei tanácselnök és Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester is sikerként könyvelte el, hogy sikerült módosítani a metropolisz övezet alapszabályzatát, valamint összehívni a tagokat, majd a tervekről egyeztetni. Elfogadták, hogy két társelnök és egy alelnök lesz, az előbbi funkciókat a megyei tanács elnöke és Marosvásárhely polgármestere tölti be, az alelnök továbbra is a volt mezőpaniti polgármester, Bartha Mihály.

A találkozón részt vett Marosszentgyörgy polgármestere, Sófalvi Szabolcs is, aki érdeklődésükre elmondta, úgy tűnik, hogy

sok év viszály után végre sikerült nyugodtabb vizekre evezni,

s jó hangulatú, építő megbeszélést tartani. Minden egyesületi tag képviseltette magát a találkozón, ahol többek között eldöntötték, hogy szeptember végéig mindenki beküldi a településével kapcsolatos terveket, elképzeléseket. Október elején ezeket elemzik, kiválasztják azokat, amelyek elsőbbséget élveznek, s uniós pénzalapokat lehet lehívni velük. Szó volt a közszállítás közös megoldásáról, a vasútvonal elköltöztetéséről, s a Marosvásárhelyt elkerülő utakról is.

Bizakodó vagyok úgy érzem gyümölcsöző lesz ezután ez a települések közötti együttműködés

– mondta Sófalvi.