Ifinapokra várják a gyergyószentmiklósi fiatalokat

Pethő Melánia 2017. szeptember 12., 17:43

Négy nap, 59 program, közel 150 résztvevő – számokban így vetíthető elő a szerdán rajtoló Ifinapok rendezvénysorozata. A gyergyószentmiklósi Ifitéka 14. alkalommal rendezi meg a közkedvelt vetélkedő-sorozatot, amelyre idén 7, egyenként 20 fős csapat nevezett be.

A tavalyhoz hasonlóan lesz reggeli torna és számos ügyességi vetélkedő is. Archív Fotó: Baricz Tamás Imola

Április óta zajlik a szervezés, az „utolsó métereken” pedig nagyüzemként dolgozik az Ifitéka, hogy minden olajozottan működhessen a gyergyószentmiklósi és környékbeli fiatalok egyik kedvenc rendezvényén, az Ifinapokon. Harminc önkéntes tevékenykedik fáradhatatlanul, és a bejelentkezett csapatok sem tétlenkednek. Megbeszéléseken nevezik ki az egyes tevékenységek felelőseit, alakítják ki a csapat arculatát, állítják össze a játékstratégiát. „Ez egy nagyon komoly buli lesz” – a felkészülésből így szűri le a rendezvényt az egyik benevező.

Egyetlen nagy családként működnek a csapatok

Aki már bepillantást nyert korábban az Ifinapok programjaiba, tudhatja,

a programpontok mindegyikének nevelő, oktató célja van, illetve az, hogy kimozdítsa, összekovácsolja a fiatalokat és tartalmas kikapcsolódást nyújtson számukra.

„A csapatok külön-külön, de együtt is egy nagy családként működnek. A »veterán« játékosok segítik az újakat, a csapatok pedig – azzal együtt, hogy közöttük létezik az egészséges rivalizálás – segítik egymást. Néhány éve megfigyelhető, hogy a végső rangsorban alig eltérőek a pontszámok, szinte egyformán teljesítenek a csapatok, ami abból adódik, hogy együttműködnek, kisegítik egymást” – állítja Málnási Andrea, az Ifitéka vezetője.

A rendezvénynek jótékonysági vonzata is van Fotó: Balázs Katalin

Sokrétű program

Az idén közel 60 programpontból áll össze a négynapos rendezvény, lesznek kulturális és tájékoztató jellegű előadások, koncertek, sportmérkőzések, ügyességi, kreativitást, logikát, tárgyi tudást igénylő versenyszámok, hangsúlyos szerepet kap az elsősegély-nyújtás, a katasztrófavédelem, megmutatkozhatnak a művésztehetségek, a jó énekhangúak. A rendezvény tulajdonképpen egy nagy vetélkedő, a rangsor pontozási rendszer alapján alakul majd ki a csapatok között – tájékoztatott Málnási Andrea. Hangsúlyozta, a szervezőcsapat elvárása a játékosokkal szemben a pontosság és a fegyelem, és ezeket pontszámokban is kifejezik.
Újdonságok, változások

Az Ifinapok programjain évente igyekeznek változtatni a szervezők, így idén is számítaniuk kell újdonságokra azoknak, akik nem először neveznek be a játékokba.

A rendezvény gerincét képező mozzanatok megmaradnak ugyan, de bővített vagy teljesen más változatban szervezik meg

– tudatja az Ifitéka vezetője. Kihívásokkal teli újdonságként említette a Pincér elnevezésű próbát, amelyben ötcsillagos étterem előírásainak megfelelően kell majd terítsenek, felszolgáljanak, viselkedjenek és kommunikáljanak a játékosok. A katasztrófavédelmi és elsősegélynyújtó próba is újdonságokat tartogat: a régi kórház épületében tűzeset-szimulációban kell majd elsősegély-ellátást biztosítaniuk. Ez a próba a hivatásos tűzoltók és a vöröskereszt tagjainak közreműködésével zajlik majd. Nem marad el a szokásos reggeli torna, ami mellett még számos sportvetélkedő, illetve tájékozódási verseny jelent majd kihívást a csapatok számára és négyórás aerobikmaratonra is számítaniuk kell. A művésztehetségek a Land Art elnevezésű próbán mutathatják meg, hogy milyen díszítőelemeket képesek alkotni természetes anyagokból, illetve graffitikészítési képességüket is mérlegre tehetik. Ez utóbbi próbának „nyoma marad”, hiszen a zsűri által legjobbnak ítélt graffitiket a későbbiekben a sikátor falára fogják felfesteni – tudtuk meg.

A fiatalok tájékoztatására idén is előadásokat szerveznek. Kalóz János pszichológus A közösségi portálok buktatói címmel tart filmvetítéssel és beszélgetéssel egybekötött előadást, Farkas Éva és Bányász József pedig Újrakezdés címmel saját tapasztalataikat osztják meg arról, hogy hogyan működik az élet, ha az ember visszavesz a kor által diktált tempóból, ha a karrierépítést abbahagyva teljesen új életformát választ.

A kemény munkát, figyelmet, fegyelmet és számos készséget igénylő programokat szórakozással zárják minden nap az ifinapozók. Koncerteket, bulikat tartogatnak számukra az esték.

A szeretetkonyhának adományoznak

Idén is lesz gyűjtés a Szeretetkonyha javára. Ahogyan az már megszokott Ifinapok alkalmával, a résztvevők juttatják el az összegyűjtött tartós élelmiszereket a Korona-épület udvarán működő intézménybe; a felvonulás szerdán 15 órakor indul a Salamon Ernő Gimnázium elől. A szervezők tudatják a lakossággal, hogy bárkit szívesen látnak a felvonulók soraiban, aki adományozni szeretne a szegények konyhájának.