Valamennyi magyarlakta területet igyekszik kiszolgálni a Maros Művészegyüttes

Antal Erika 2017. szeptember 12., 17:05

A nyári pihenőszabadságot követően új, főleg gyerekeknek szánt táncszínházi produkcióval indítja a 2017/18-as évadot a Maros Művészegyüttes. Az elmúlt hónapok-hetek eseményeiről, illetve a tervekről az együttes székházában, a színpadon tájékoztatták az újságírókat.

Fotó: Boda L. Gergely

Lófejek, libák, óriás, király és királyné, illetve királykisasszonyok, ördögök között ültek a sajtó képviselői a keddi beharangozón, amelyen Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója elmondta,

bár pihenőszabadságon voltak az együttes tagjai, igazából az is a munkáról szólt.

Tánctáborban vettek részt többek közt Kalotaszentkirályon, Nyárádselyében, Vajdaszentiványon, Zsobokon, Zabolán, Marosmagyarón, a szórványban élő magyar közösség felkérésének is eleget téve, jelen voltak a Miriszlói Magyar Napokon, ahol a Ha te tudnád című előadást mutatták be. Ugyanakkor fontos szerepet vállaltak a Vásárhelyi Forgatag népi programjában is, előadással, kiállítással, bevonva az amatőr együtteseket is, illetve gálaműsorral zárták a rendezvény népművészeti részét.

A Maros Művészegyüttes még nem járt Négyfaluban, ezért is tekint örömmel a feladat elé, hiszen meghívást kaptak a Brassó környéki magyar közösség részéről és ez egy hosszabb távú együttműködésnek ígérkezik – mondta Barabási Attila Csaba, hangsúlyozva, hogy

valamennyi magyarlakta vidéket, beleértve a szórványt is, céljaik köz szerepel kiszolgálni.

Október 12. és 15. között Nagyváradon szervezik meg a Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját, ahol a Művészegyüttes is részt vesz, illetve november 12. és 24. között a Soproni Petőfi Színházban bérletes előadásban játssza a János Vitéz című táncjátékát.

Fotó: Boda L. Gergely

Tizenhárom nap alatt 17 fellépésük lesz,

amelyre külön készülnek, hiszen energiára, állóképességre, fizikai és szellemi szempontból is jó felkészültségre lesz szükségük. Amennyiben ez a bemutatkozás jól sikerül, további együttműködésre számítanak a magyarországi színházzal.

Minél színesebb kínálattal szeretné a közönségét szolgálni az együttes, ami abban nyilvánul meg, hogy a hagyományos táncokat bemutató előadások mellett a műsoros, a táncszínházi, illetve a gyerekelőadások is rendszeresen szerepelnek a repertoárban.

Idén a Szép Palkó című táncszínházi bemutatóval kezdik az évadot szeptember 27-én, szerda este 7 órakor. A székely népmesék elemeire épülő darab rendező-koreográfusa Varga János, aki elmondta, elsősorban a székelyföldi motívumok jelennek meg a produkcióban, de a gyimesi, vagy a mezőségi sajátosságok sem fognak hiányozni.

A történet egy szegénylegényről szól, akinek ahhoz, hogy elnyerje szerelme kezét, sok-sok megpróbáltatáson kell átmennie. Van a darabban király és királyné, három királykisasszony, vannak lovak, libák, bárányok, ördögök, zsiványok és van egy óriás is. A zenéjét a darabnak Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója szerezte, a díszlet Bíró Vilmos munkája, a jelmezekről Szélyes Andrea gondoskodik.