Többeket is falopáson értek

Bakó Zoltán 2017. szeptember 12., 16:46

A Maros megyei rendőrség több mint 115 köbméter faanyagot kobozott el, és 20 ezer lejnél nagyobb összegű bírságokat rótt ki olyan személyekre, akik nem tartották be a fakitermelésre és erdőgazdálkodásra vonatkozó törvényt.

Illusztráció Fotó: Pál Gábor

Szeptember második hetében a rendőrség a Brassói Erdészeti Őrség szakembereivel végzett közös ellenőrzést magánszemélyek, de vállalkozások vonatkozásában is azzal kapcsolatban, hogy miként tartják be a faanyagok szállítására és eredetigazoló dokumentumainak birtoklására vonatkozó jogszabályokat. Mint ilyenkor szokás, a Görgényi-havasok körzetében levő ország- és megyei utakon, valamint községi és erdei utakon is ellenőrizték azokat, akik faanyagot szállítottak.

Elsőként egy Szeben megyei személyt azonosítottak, egy kereskedelmi társaság adminisztrátorát, aki cége révén ez év júniusa folyamán több kisiklandi magánszemélynek szállított faanyagot anélkül, hogy eredetigazoló okmányokkal rendelkezett volna. Az adminisztrátort ezért 10 ezer lejes bírsággal sújtották.

Tyiró faluban, az erdőkitermelési út mellett találtak 7,41 köbméter fenyő-gömbfát. Mivel a faanyag tulajdonosa nem került meg, ezt a famennyiséget is elkobozták és megőrzésre átadták a fancsali erdőkerület egyik erdészének.

Ugyanazon a napon azonosítottak egy görgényhodáki 31 éves férfit, aki 7,02 köbméter fenyő-gömbfát szállított egy teherautóval, ám a nála levő fuvarlevélben feltüntetett mennyiség nem egyezett a szállított fa mennyiségével. A férfit emiatt 10 ezer lejre bírságolták, s a teljes szállított famennyiséget elkobozták és átadták a fancsali erdőkerületnek megőrzés végett.

A gernyeszegi 1-es számú vidéki rendőrségi körzet rendőrei a nagyernyei erdőben találtak rá egy fiatalemberre, aki öt darab tölgyfát vágott ki anélkül, hogy erre engedélye lett volna. A fiatalt megbírságolták, a kivágott fákat pedig elkobozták.