Saját kertjében támadt rá a medve

Gergely Imre 2017. szeptember 12., 16:22

Faluszélen levő kertjében támadt a medve egy gyergyóditrói férfira. Az áldozat viszonylag szerencsésen megúszta az esetet, sérülései nem életveszélyesek, ennek ellenére kórházba szállították.

Ez már a sokadik medvetámadás ebben az évben. Illusztráció Fotó: Sándor Csilla

Az elmúlt éjjeleken nagyon ugattak a kutyák a ditrói Kelemen Károly gazdasági épületei körül. A gazda vasárnap éjjel már megelégelte, hogy ismét nem tud aludni a kutyaugatás miatt, hátrament a kertbe, megnézni, hogy miért ugatnak a kutyái.

Két szénakazal van a kerítés nélküli, mezőszéli területén, ezek közül kiugorva támadt rá a medve.

Olyan erővel csapott rám, hogy a földre estem, és egyből ugrott is rám. Azzal volt szerencsém, hogy védekeztem, ahogy tudtam

– elevenítette fel az esetet Kelemen. Hozzátette, hogy csak kevés sebet ejtett rajta a medve, mivel vadállat úgyszólván átölelte és szorította magához, így nem a karmaival ejtett sebeket rajta. Ha seb kevés is van, azért a medve szorítását egész testén érzi – mesélte az áldozat. 

Kelemen Károlyt az eset után a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző osztályára szállították.

Sérülései ugyan nem életveszélyesek, a fertőzés- és a veszettségveszély miatt szorul kezelésre.

Kelemen szerint a támadás nagyon rövid idő alatt, 1-2 perc alatt zajlott le, ezután pedig a vadállat elszaladt. Nem volt nagy példány, körülbelül két éves lehetett – véli. A földön fekvő férfit a felesége találta meg, ő hívta a mentőket.

Az áldozat még elmondta, hogy nem is tudja, kiabált-e segítségért, jajgatott-e egyáltalán, úgy rémlik számára, hogy a medve szorítása miatt még hang sem jött ki a torkán.

A ditrói eset az első a környéken, hogy lakóházak közvetlen közelében támadt emberre a medve. A történteket Kelemen Károly nem jelentette a hatóságoknak, hiszen

nem is számít arra, hogy bárki segíthetne. Őt sem kereste egyetlen hivatalos személy sem a kórházba kerülése óta.

Arra számít, hogy a napokban már hazaengedik a kórházból. Azonban azt csak reméli, hogy ezzel le is zárul a történet, hiszen a feleségétől tudja, azóta is ugyanúgy ugatnak a kutyák, mint múlt héten, vagy azon a vasárnap éjjelen. A medve valószínűleg továbbra is a közelben van.

Medvetámadások a környéken

Gyergyószéken az elmúlt időszakban több medvetámadás is történt. 2016 augusztusának végén egy ditrói kukoricásból vaddisznókat hajtott volna ki a gazda segítőivel, de kiderült, nagyobb vad, medve van ott, amely meg is sebesítette a gazdát.

Nagyobb is lehetett volna a baj, ha a helyszínen lévő vadász le nem lőtte volna az emberre támadó vadállatot.

Ezt követően sorozatban érkeztek a jelentések arról, hogy egyik vagy másik település közelében pusztított háziállatokat vadállat. Egyik helység sem volt kivétel. Juhokat, szarvasmarhákat, disznókat pusztítottak el a medvék. 

Gyergyószéken legutóbb augusztus közepén egy Vasláb közelében levő szarvasmarhakarámnál egy 28 éves pásztort sebesített meg az állat.