A katolikus iskola tanévnyitóján nem a felhőtlen öröm tükröződött a szülők arcán

Hajnal Csilla (R) 2017. szeptember 11., 20:00

Közösen vonultak át a Római Katolikus Teológiai Gimnázium diákjai, tanárai és szülői közössége hétfőn a Keresztelő Szent János Plébániáról a régi iskolájuk udvarára, ahol a Bolyai Farkas Gimnázium igazgatója, Mátéfi István köszöntötte őket.

Fotó: Boda L. Gergely

„Azok vagyunk itt, akik a tavaly is voltunk” – hangzott el hétfőn Marosvásárhelyen a Római Katolikus Teológiai Gimnázium rendhagyó tanévnyitója előtt tartott misén a Keresztelő Szent János Plébánián.

Fotó: Boda L. Gergely

A templom megtelt ünneplőbe öltözött diákokkal, szülőkkel, nagyszülőkkel és pedagógusokkal. Balla Imre, a katolikus iskola lelkésze celebrálta misét követően a résztvevők a tanintézet zászlaja mögött együtt vonultak a régi iskolájuk udvarára, ahol akárcsak egy másik iskola évnyitóján, az igazgató köszöntötte a diákokat, tanárokat.

Fotó: Boda L. Gergely

A különbség az volt, hogy

míg tavaly a felekezeti iskola vezetője, Tamási Zsolt beszédét hallgatták végig, idén a Bolyai Farkas Gimnázium igazgatója, Mátéfi István köszöntötte őket.

Látszólag minden úgy zajlott, mint egy hagyományos tanévnyitón, csak míg máshol volt iskola, itt nem volt tanintézet, csak diákok és tanárok, akik ettől a tanévtől kezdve egy másik intézményhez tartoznak, nem oda, ahova annak idején beiratkoztak, illetve címzetes állást szereztek.

A hivatalos menet szerint a román himnusszal vette kezdetét a katolikus iskola rendhagyó tanévnyitója. Ezt követően Székely Szilárd, a tanintézet volt ideiglenesen kinevezett igazgatója köszöntötte a jelenlevőket, aki elmondta, reméli, hogy rendhagyó tanévnyitóik sorozata nem fog ezzel bezárulni, és jövőben is lesz. Mátéfi István, a Bolyai Farkas Gimnázium igazgatója köszöntőbeszédében hangsúlyozta, csak pénteken szembesült a Bolyai vezetősége is az új helyzettel, de megígéri, hogy ami tőlük telhető, mindent megtesznek azért, hogy a diákoknak és tanároknak biztosítsák a tanuláshoz, illetve az oktatáshoz szükséges feltételeket.

Fotó: Boda L. Gergely

A katolikus iskola diákjai még nem kaptak órarendet,

mert nem volt idő összeállítani, de pár napon belül meglesz – ígérte Székely Szilárd.

A szülők vegyes érzésekkel álltak gyerekeik iskolájának udvarán, és nem a felhőtlen öröm tükröződött az arcukon, hanem inkább egy aggodalommal vegyülő megnyugvás, hogy legalább volt, ahol elkezdeni a tanévet, miközben tudták, ők nem ezt akarták.

Nehéz ez a tanévkezdés, jobban szerettük volna, ha a katolikus iskolában kezdheti meg kislányunk a tanévet. Még azon is gondolkodtunk, hogy más iskolába írassuk, aztán mégis maradtunk

– fogalmazott egy hetedikes kislány édesanyja, akitől azt is megtudtuk, hogy gyerekének osztálytársai közül öten iratkoztak át más tanintézetbe az idei tanévtől, de olyan osztálytársa is van, akit idéntől írattak át szülei a katolikus iskola hetedik osztályába.

{K1}