Folytatják a japánsztrájkot a gyermekvédelmi igazgatóság alkalmazottai

Barabás Hajnal 2017. szeptember 11., 18:21

Tovább folytatják a japánsztrájkot a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság dolgozói, ám abban bíznak, hogy az országos költségvetés-kiegészítéskor pénzforráshoz juthatnak.

Elekes Zoltán és kollégái folytatják a japánsztrájkot. Megoldást várnak a döntéshozóktól. Archív Fotó: Pethő Melánia
Várjuk, hogy mi lesz az országos költségvetés-kiegészítéskor, úgy néz ki, kapunk egy kevés pénzt. Folytatjuk a sztrájkot, és lássuk, hogy ezen túl még milyen eszközökkel tudunk hatni a döntéshozókra, hogy oldják meg a problémát

– mondta Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője a Csíki Hírlapnak.

{K1}

2,7 millió az állami büdzséből

Mint arról már beszámoltunk, Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke megerősítette, hogy a pénzügyminisztérium honlapján hétfőn megjelent az a költségvetés-módosítási tervezet, amely 2,7 millió lejt irányoz elő az intézménynek.

Nincs pénz a fizetésekre és a gondozottak ellátására

Múlt héten írtunk arról, hogy Hargita Megye Tanácsának alintézménye, a megyei gyermekvédelmi igazgatóság pénzügyi nehézségekkel küzd, nem tudják biztosítani többek között a központjaikban élő 189 fogyatékos embernek a szükséges élelmiszert, a tisztítószereket, illetve a személyi higiéniához szükséges tárgyi feltételeket, a központok működéséhez szükséges költségeket, sem pedig a szolgáltatók kifizetését. Ugyanakkor

a vezérigazgatóság elhelyező központjaiban élő 507 gyerek élelmiszersegélyét sem tudják biztosítani, továbbá bizonytalanná vált 800 alkalmazottjuk fizetése.

{K2}

Ezért az intézmény az év folyamán több alkalommal is jelezte a problémát az illetékes minisztériumoknak, legutóbb Mihai Tudose miniszterelnöknek küldtek levelet. Ugyanakkor múlt csütörtökön Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Elekes Zoltán intézményvezető személyesen is Bukarestbe utaztak a helyzet rendezésére, de nem jártak akkor sikerrel, ezért a gyermekvédelem munkatársai pénteken japánsztrájkba léptek, amit hétfőn is folytattak.

Időközben a megyei önkormányzat testületének tagjai is japánsztrájkba léptek, együttérzésüket fejezve ki a gyeremekvédelemi igazgatóság munkatársaival.

{K3}