Kovászna megye prefektusa: örökre lobogjon román zászló a városháza tornyán

Bíró Blanka 2017. szeptember 10., 21:40

Nem lehet teljes a háromszéki románság öröme, amíg a román zászló nem maradhat véglegesen a sepsiszentgyörgyi városháza tornyán, „ahol a helye van” – jelentette ki Sebastian Cucu.

A trikolórt kitűzték, de nem maradhatott ott Fotó: WeRadio

A Kovászna megyei prefektus annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy pénteken – az elmúlt évekhez hasonlóan –

katonai parádéval ünnepelték meg Sepsiszentgyörgyön, hogy 1944. szeptember 8-án a román hadsereg bevonult a városba, amelyet „felszabadított a horthysta-fasiszta uralom alól”.

A magyar politikusok szokásukhoz híven nem vettek részt az eseményen, az Antal Árpád polgármester vezette önkormányzat viszont

a háborús veteránok kérésére jóváhagyta, hogy pénteken kitűzzék a román trikolórt a városházára, szombaton azonban le is vették a lobogót.

A román trikolórt 1944. szeptember 8-án tűzték ki az épület tetejére, majd 1994-ben újra kitették. A helyi románság próbálta a zászlót műemléknek nyilvánítani, hogy így biztosítsák a helyét, ám nem jártak sikerrel, így az épület felújítása során vehemens tiltakozásuk dacára lekerült onnan, és az eredeti terv alapján visszatették a villámhárítóként is működő csúcsdíszt.

Két éve botrány lett abból, hogy a városvezetés a felújításra hivatkozva nem engedte, hogy kitűzzék a lobogót szeptember 8-án. A törvény szerint egyébként a román zászlót a városháza bejárata fölé kell kitenni, nem a toronyra.