Jubileumot ünnepelt a gyergyóújfalvi Katorzsa néptáncegyüttes

Baricz-Tamás Imola 2017. szeptember 10., 17:49

Táncházzal kezdődött pénteken, majd szombaton délelőtt felvonulással, szentmisével és gálaműsorral folytatódott a gyergyóújfalvi Katorzsa Néptáncegyüttes 10 éves évfordulójára szervezett ünnepség.

Fotó: Baricz Tamás Imola

A Katorzsa Néptáncegyüttes 2007-ben három párral alakult, mára 80 főre gyarapodott a táncosok száma. A tíz esztendő alatt több oktató is segítette a csoport előrehaladását. Az újfalvi gyerekeket elsőként Baricz Vince, majd Deák László irányította, őket követte Danguly Ervin, Kiss Adorján, Udvari Róbert és Bakos Ernő.

Ünnep a mai, és örülök, hogy a Katorzsa név egyre inkább ismert immár nemcsak Gyergyószéken, hiszen a budapesti Székely Fesztiválon is tudják, hogy mit jelent Katorzsa, és nevét összekötik Gyergyóújfaluval.

A néptánc, a népzene reneszánszát éli, és ez nagyon jó, mert a gyerekeink úgy nőnek fel, hogy ismerik a gyökereiket, fiataljaink büszkék lesznek arra a tudásra, melyet a néptánc, a népzene által sajátítanak el” – mondta az ünnepség megnyitóján Egyed József, a község polgármestere.

Fotó: Baricz Tamás Imola

A Katorzsa Néptáncegyüttes születése egybeesik azzal az időszakkal, amikor őt a község élére választották. Mint mondta, a jövőben is, akár az elmúlt esztendőben, a községvezetés igyekszik támogatni az együttes kezdeményezéseit. „Egymásba karolva megalakítottak egy civil szervezetet, és a Katorzsa név mára már fogalommá vált, ehhez gratulálok” – tette hozzá a polgármester.

Az ünnepségen a legkisebbek léptek fel elsőként, felcsíki és moldvai táncokat adtak elő.

Fotó: Baricz Tamás Imola

A készülődés nem volt egyszerű, több hónapja, hogy tervezzük a fellépést

– mondta Deák László, a néptáncegyüttes mindenese. Tőle tudjuk azt is, hogy a csoport legkisebb tagja hároméves, ő is lelkesen készült, hogy megmutassa, mit tanult.