Több mint 400 fiatal lépett fel Csíkszentimrén az Alcsíki Folkfeszten

Iszlai Katalin 2017. szeptember 10., 15:55

Sok érdeklődőt vonzott szombaton a csíkszentimrei Arany János Általános Iskola udvarára a tízéves jubileumi Szent Imre-találkozó és a második Alcsíki Folkfeszt, ahol a néptáncé és a különböző népviseletek bemutatásáé volt a főszerep.

Fotó: Sándor Csilla

A Szent Imre-találkozóval egybekötött második Alcsíki Folkfeszt hivatalos megnyitóján elsőként Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a fúvós mozgalomhoz hasonlóan a néptánc is reneszánszát éli az alcsíki településeken, ezért döntöttek úgy tavaly az alcsíki polgármestereket tömörítő Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulással, hogy a fúvóstalálkozókhoz hasonlóan a néptánccsoportok találkozóját is megszervezik minden évben más helyszínen.

{P33}

„Sok tánctalálkozó van év közben, ahol Magyarország és Székelyföld is képviselteti magát, de úgy gondoltuk,

fontos lenne egy regionális fesztivál is a térségben, hiszen Alcsík minden településén van táncoktatás, és tánccsoportok működnek.

Ez az a fesztivál, ahol be tudják mutatni tudásukat, találkozhatnak, barátságokat köthetnek, és egymástól tanulhatnak. A hagyományőrzés nem a hamu imádása, hanem a tűz továbbadása. A tánc a legmagasztosabb, a legmegindítóbb és a legszebb a művészetek közül, mert nem puszta lefordítása az életnek, hanem az élet maga” – emelte ki Kencse.

{P31}

Ezt követően Gergely András, az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás elnöke, Csíkszentmárton polgármestere arról beszélt, hogy a csíkiak életének meghatározó eleme a tánc.

A népszokások és a népdalok mellett a néptánc a harmadik lába a széknek, ezek nélkül elképzelhetetlen egy székely ember léte.

{P13}

„Ha körülnézek, örömmel telik meg a szívem, hiszen azt látom, hogy mosolygó arcú fiatalok büszkeséggel dagadó kebellel jöttek el ide, és szeretik mindazt, amit csinálnak. Szeretik a néptáncot, a népviseletet és a hagyományainkat. Amíg ez így van, addig nyugodtak lehetünk, hiszen van utánpótlás, van megmaradás, és

amíg létezik egy ragaszkodás a népi hagyományokhoz, addig van megmaradás Székelyföldön is”

– húzta alá Gergely. A Folkfeszten tizenegy település, Kászonaltíz, Újtusnád, Tusnádfürdő, Csatószeg, Csíkmindszent, Csíkkozmás, Csíkbánkfalva, Csíkszentkirály, Csíkszentgyörgy, Csíkszentsimon és Csíkszentimre gyermektánccsoportjai léptek színpadra. A táncbemutatók mellett

Divat a magyar! című népviseleti divatbemutató is színesítette a fesztivál programját,

ahol magyarországi és erdélyi népviseleteket mutattak be. A szervezők célja az volt, hogy buzdítsák a fiatalokat a népi motívumok viselésére, nemcsak a hagyományos székely ruha formájában, hanem akár egy farmernadrágra hímzett motívum által. A bemutatón moldvai, csángó, kászoni, felcsíki, sóvidéki, vajdaszentiványi, mezőségi, kalotaszegi, szatmári és palóc vidéki népviseleteket mutattak be a helybéli fiatalok és a találkozóra meghívott vendégek.

Fotó: Sándor Csilla

A név kötelez

A tízéves jubileumi Szent Imre-találkozó alkalmából a magyarországi Mátraszentimre, Tiszaszentimre, Szentimrefalva, Soltszentimre, Pestszentimre, Imrehegy, továbbá a romániai Hegyközszentimre, Nyárádszentimre és Székelyudvarhely-Imrefalva küldöttségei utaztak Csíkszentimrére, továbbá a házigazda testvértelepülései (a magyarországi Balatonberény, Káld és Tura, illetve a szlovákiai Jászó) is elfogadták a meghívást. Egyedül Görgényszentimre küldöttsége nem jött el a találkozóra, Kencse Előd polgármester szerint ugyanis ott már elenyésző a magyarok száma. Mint mondta, az említett településekről összesen 98 vendéget fogadtak, a tánctalálkozó kapcsán pedig több mint 400 gyereket. A polgármester érdeklődésünkre elmondta, azért tartották egyszerre a két eseményt, mivel a „szentimrés” települések körében hagyománynak számít, hogy a találkozót egybekötik valamilyen rendezvénnyel. Megtudtuk azt is, hogy 2007 óta minden évben két találkozót tartanak az Árpád-házi Szent Imre herceg nevét viselő települések, egyet Magyarországon és egyet Erdélyben. Idén előbbit augusztusban Mátraszentimrén tartották, ezt követően pedig Csíkszentimrén volt a sor, hogy megszervezze az erdélyi találkozót. A polgármester szerint sokan vannak, akik most járnak először Székelyföldön, és nagyon tetszik nekik, jól érzik magukat. Zárásként hozzátette, fontosnak tartják, hogy elődeik Szent Imrét választották védőszentként, ez őket is kötelezi.