Öt tanintézménynek nincs tűzoltósági engedélye, de ez nem veszélyezteti a tanévkezdést

Simon Virág 2017. szeptember 10., 11:56

Idén a helyi költségvetésből a megszokott 10 százalék helyett 14 százalékot költöttek a marosvásárhelyi tanintézmények rendbetételére, új bútorok vásárlására, így mindenhol megfelelő körülmények között várják hétfőn reggel a tanulókat – nyilatkozta Dorin Florea polgármester.

Mindkét épületbe beköltözhetnek a diákok az Egyesülés lakónegyedi általános iskolában Fotó: Boda L. Gergely

Noha a közösségi hálón több szülő panaszolta, hogy újra meszelni, takarítani, bútorokat cipelni, osztálytermeket költöztetni hívták őket az elmúlt napokban gyermekük óvodájába, iskolájába, Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea elégedetten azt nyilatkozta, hogy minden tanintézményt sikerült rendbe tenni az iskolakezdésre. Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a polgármesteri hivatalhoz 180 épület tartozik, amelyben 57 tanintézmény működik, így egyáltalán nincs egyszerű dolga a városnak, hogy ezeket karbantartsa, bővítse, felújítsa.

Idén 4,5 millió lejt különítettek el a helyi költségvetésből az óvodák, iskolák festésére, ablakok és ajtók cseréjére, hőszigetelési munkálatokra, illetve iskolai bútorok vásárlására. Florea elmondta, hogy

öt tanintézmény nem kapta meg a tűzoltóságtól a szükséges engedélyt,

és ez részben azért van, mert megváltoztak a követelmények, így most már nem elég, ha működő tűzcsap van a tanintézmény közelében, hanem egy víztároló medencét is építeni kell.

Marosvásárhely polgármestere arról is beszélt, hogy a római katolikus egyház engedélyét kérték, hogy nyílászárókat cserélhessenek a katolikus gimnáziumnak és az Unireának helyet adó épületekben, ahol a

tavaly télen pár napig meg kellett szakítani az oktatást, mivel nem tudták megfelelően kifűteni az épületet.

Arról is beszélt, mivel az elmúlt években úgy tűnt, hogy a Tudor és az Egyesülés lakónegyedekben van a legtöbb gyermek, hiszen a környező településekről is behozzák a diákokat, bővítették az Alexandru Ioan Cuză Általános Iskolát, illetve tervezik egyik Tudor negyedbeli iskolaépület kibővítését is.

Fotó: Boda L. Gergely

Megkérdeztük, hogy hétfőn be tudnak-e menni az osztálytermekbe a Cuză-iskolához tartozó diákok, hiszen augusztus végén az iskola szakszervezeti vezetője még arról panaszkodott, hogy iskolakezdésre nem lesznek készen az új épületszárnyban lévő osztályok. Dorin Florea és a sajtótájékoztatón jelen lévő, az iskolákért felelős szakosztály vezetője, Horaţiu Lobonţ is arról biztosított, hogy használhatók az osztálytermek.

Az Alexandru Ioan Cuză Általános Iskola aligazgatónőjét, Tóth Imolát is megkérdeztük pénteken, hogy valóban kész lett-e az új épületszárny, és ő elmondta, hogy az osztálytermek nagyjából elkészültek, bútor is van bennük, sőt az új függönyöket is felszerelték. „Kisebb munkálatok még lesznek, de ezeket a tanórák után is el tudják végezni. A fontos az, hogy hétfőn már elfoglalják az új tantermeket a diákok, és így megszűnik a délutáni váltás, minden osztály délelőtt fog tanulni” – mondta az aligazgató. Ez jó hír az iskolához tartozó román óvodás csoportok számára is, akik eddig egy tömbházlakásban kialakított óvodába jártak, és nem volt megfelelő udvaruk, ahová kimenjenek szaladgálni, hintázni.