A befogadás és beilleszkedés ünnepe az örményekkel

Balázs Katalin 2017. szeptember 09., 19:47

Egész Erdély megmutatkozik Gyergyószentmiklóson a hétvégén: az örmények ünnepelni hívtak minden nációt annak emlékére, hogy 380 éve betelepedtek a városba.

Az egynyelvű és egyszokású közösség gyenge, esendő. Ez a veszély Gyergyószentmiklóst nem fenyegeti Fotó: Balázs Katalin

Ez az örmény ünnep a jelennek és a jövőnek egyaránt szól. A szombati vásár, a nemzetiségek megmutatkozása a színpadon, előadó- és képzőművészetben, kézművességben és gasztronómiában a pillanat élménye, de hosszú távra tervezést jelent a templom előtt elhelyezett kőkereszt, az örmény közösségi ház felavatása, vagy akár a márványtábla leleplezése Ákontz-Kövér István emlékére.

Hittel az új hazában

Kácskár – így kell kiejteni annak a kőkeresztnek a nevét, amely az örmény templom bejárata mellett található péntektől. Az Országos Örmény Önkormányzat ajándéka Gyergyószentmiklós számára. Avanesian Alexan, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese tájékoztatott: nyolc darab követ rendelt meg az önkormányzat Örményországból, magyar képzőművészek faragták meg az örmény tufát, és ezek egyikét kapta ajándékba a gyergyószentmiklósi örmény közösség. Örményország hegyeiben, falvaiban több mint ezer éve ilyen keresztes kövek állnak, Erdélyben ez az első kácskár.

A kereszt életfa, a túlélés reménye, a találkozások jele Fotó: Balázs Katalin

Az anyahazából érkezett tufa az örménység múltját mutatja, hogy honnan jöttek ezelőtt 380 évvel Gyergyószentmiklósra. Az örmény közösségi ház – melynek felavatására szintén pénteken került sor – azt jelzi, hogy

az örmény gyökerű magyarok nem terveznek innen továbbvándorolni.

A felújított, kibővített hajlék történelemkönyv, régi miseruhák, kelyhek kiállításával és az örmény kultúra háza, ahová vendégségbe hívják a képzőművészeket.

Fotó: Balázs Katalin

Üzenet a gyergyóiaknak

A háromnapos esemény számos szervezője hívta és látta vendégül azokat, akik szívesen ünnepelték együtt a 380 esztendőt. „A kereszt az örmények számára az élet szimbóluma, ahol kőkereszt van, ott nagy múltú településről beszélhetünk, ugyanakkor az a hely nagyon fontos lesz a jövő tekintetében. Itt

új korszak kezdődik az örmény történelemben, hiszen a keresztfelszenteléssel egy időben egy örmény házat is felavatnak,

kapcsolatok köttetnek az őshazával helyi és megyei szinten is, köszönet ezért az erdélyi örmény közösség minden tagjának” – jelentette ki Hamlet Gasparian, az Örmény Köztársaság romániai nagykövete.

Fotó: Balázs Katalin

„Háromszáznyolcvan év tekintélyes idő. Elég a felejtéshez, elég az elveszéshez, melynek talán a 24. órájában vagyunk. A kácskár felállítása viszont az újjászületésünk, az összetartozásunk megerősítése, egy új időszámítás kezdete: helyünket, örökségünket, hitünket esélyünk van most újra megtalálni” – fogalmazott Avanesian Alexan, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese.

{A}

Az esemény fontosságát fejezte ki jelenlétével az Örményországból érkező Artur Nalbandian, Lori megye önkormányzatának elnöke, Karen Paremazian, Alaverdi város polgármestere, Levon Aslanian és Anahit Simonian kulturális attasék, Szentgyörgyvölgyi Gábor, Belváros-Lipótváros önkormányzatának tanácsosa, Kőrösi Viktor Dávid magyar konzul, Turgyán Tamás országgyűlési örmény nemzetiségi szószóló.

Fotó: Balázs Katalin