Székelyudvarhely is sorra került: a kitűzött zászlók miatt pereli az önkormányzatot Dan Tanasă

Fülöp-Székely Botond 2017. szeptember 07., 12:44

Szemet szúrt Dan Tanasă bloggernek az udvarhelyi polgármesteri hivatal épületére kitűzött székely zászló, valamint a város lobogója, ezért beperelte az önkormányzatot. Székelyudvarhely statútumába már 1993-ban belefoglalták a város zászlaját.

Már 1993 óta szerepel Udvarhely statútumában a városi lobogó, ezért jogosnak vélik a kitűzését Fotó: Pál Árpád

Székelyudvarhelyen a város lobogója, illetve a székely zászló használata is zavarja Dan Tanasăt, szerinte törvénytelenül lengenek a polgármesteri hivatal bejárata felett, valamint az ülésteremben – tudtuk meg Orbán Balázstól, az MPP-EMNP frakcióvezetőjétől. Mint mondta,

a magyarellenes blogger a zászlók eltávolítását kérve pert indított az önkormányzat ellen, ahogyan ezt más székelyföldi városok esetében is megtette.

Az első tárgyalást még ebben a hónapban megtartják.

Romániában három törvény is rendelkezik a közösségi szimbólumok használatáról: a címerrel, a zászlóhasználattal és a települések statútumával kapcsolatos jogszabályok. Utóbbi van a legrégebb óta hatályban, amely lehetővé teszi, hogy egy adott település meghatározza és leírja az általa használt szimbólumokat – magyarázta Orbán. Ez már 1993-ban megtörtént Udvarhelyen – a város zászlaja és a címer esetben is –, majd a használt szimbólumokat a legutóbbi önkormányzati ülésen aktualizáltak a városatyák. Éppen ezért jogosnak vélik a zászlóhasználatot.

Orbán szerint nem csak egy ember áll a szimbólumhasználattal kapcsolatos perek hátterében Fotó: Pál Árpád

Jogászainknak az volt az álláspontjuk, hogy a törvény szerint elegendő volt az aktualizálás, mivel a városnak már volt hivatalosan elfogadott zászlaja. Ha ez nem így volna, akkor az újabb törvények szerint kellene engedélyeztetni

– fogalmazott. A statútummódosításnak egyébként az lehet a legfőbb hozadéka, hogy ha Romániában el is veszítené a város a Tanasăvel folytatott pert – ahogyan ez más települések esetében is megtörtént –, lesz esély igazságtételt kérni nemzetközi bíróságokon. Orbán Balázs rámutatott, a pereskedésben a kolozsvári Jogaink Egyesület is segíteni fogja az önkormányzatot. Egyébként a székely zászló esetében nem tudott hasonló adminisztratív határozatot hozni az önkormányzat, hiszen az egy közösségi szimbólum.

Összehangolt támadás?

A romániai magyar közösség ellen irányuló módszeres és összehangolt támadásnak érzi Orbán a Dan Tanasă által indított pereket. „Gyakorlatilag azért indítják a szimbólumhasználatokkal kapcsolatos pereket, hogy minél kényelmetlenebbül érezzük magunkat, és ne felejtsük el, melyik országban élünk immár közel száz éve” – fogalmazott. Hangsúlyozta, nem egy ember áll a szimbólumok üldözésének hátterében, az udvarhelyi városvezetés pedig minden törvényes lehetőséget ki fog használni, hogy továbbra is használhatók legyenek a zászlók.