Nincs ínyükre a lakóknak, hogy évente kétszáz lejt kell fizetniük a parkolóhelyért

Barabás Hajnal 2017. szeptember 07., 10:49

Viták alakultak ki a csíkszeredai Állomás lakószövetség és a lakók között a tömbházak udvarának bejáratához felszerelt sorompó miatt. Egyik legfőbb probléma, hogy a lakók többsége nem szeretne évi 200 lejes parkolóhasználati díjat fizetni a csíkszeredai önkormányzatnak.

Idegenek elől zárták el a lakóövezeti parkolót a vasútállomás közelében. Ez nincs ingyen Fotó: Sándor Csilla

A csíkszeredai Állomás lakószövetség néhány hónapja sorompót szereltetett fel a Kossuth Lajos 46-os, illetve a Brassói út 7-es számú tömbházak által közrezárt parkolóhoz, azzal a céllal, hogy szabad helyet biztosítsanak az ott lakóknak a parkolásra, megakadályozva, hogy idegen járművezetők ott hagyják autóikat. A helyszínen 35 parkolóhely és közel 20 garázs áll rendelkezésre a tömbházakban élő autótulajdonosok számára.

A sorompó felszerelésével azonban nem minden lakó értett egyet.

„Nagy cirkuszok voltak e körül, a lakókat nem világosították fel első perctől, hogy mire számíthatnak, mi mennyibe fog kerülni. Ha valaki előre szól, hogy a sorompó felszerelése például 200 lej, és a helyhasználat évente még további 200 lejbe kerül, akkor nem sokan egyeztek volna bele” – magyarázta az egyik érintett lakó.

Hozzátette, abból a szempontból volt jó a sorompó felszerelése, hogy valamelyest alábbhagyott az állandó „jövés-menés”, hiszen tekintettel arra, hogy közel vannak a vasútállomáshoz, sok idegen ott hagyta a lakóövezet parkolójában az autóját. Egy másik lakó szintén egyetértett abban, hogy szükség volt a sorompóra, mert mielőtt felszerelték volna, folyton tele volt a parkoló, alig lehetett helyet kapni.

Both Emil, az érintett csíkszeredai Állomás lakószövetség elnöke megkeresésünkre elmondta, a sorompót a lakók költségéből szerelték fel, hogy „legyen rend és fegyelem”, azt azonban nem kívánta elárulni, hogy mennyiből szerelték fel.

Három éven át készítettük elő, hogy felszerelhessük, azalatt senki nem jött megoldásokkal, most könnyű a készbe belekötni, utólag cirkuszolni

– jegyezte meg. Voltak olyan lakók ugyanis, akik utólag kifogásolták a sorompó beszerzésének és felszerelésének árát is. A lakástulajdonosi társulás elnöke megjegyezte,

jelenleg még működik ugyan a sorompó, de úgy véli, nem sokáig.

Csak az hajthat be, akinek van engedélye. Megszűnhet a sorompós parkoló Fotó: Sándor Csilla

A probléma legfőképp abból adódik, hogy a száz lakóból kevesen lennének készek arra, hogy szerződést kössenek a csíkszeredai önkormányzattal és fizessék a hivatalnak a parkolóhasználati illetéket (egy gépkocsira évente 200 lejt, akinek kettő van, a másodikra 600 lejt).

Fölemeljük a sorompót, és aztán megint jöhet bárki, itt parkolhat. Korábban olyan eset is volt, hogy egy személy három hónapon át tartotta itt a kocsiját, míg elment Németországba dolgozni, mások vásárláskor vagy munkába jövet hagyták itt a gépjárművüket. Pár ilyen idegen elfoglalta a helyet, és a lakóknak este már nem volt ahová beálljanak

– részletezte. Hozzátette az a baj, hogy úgy kellene a lakóknak, hogy legyen felszerelve egy ilyen biztonságot adó sorompó, de ne kelljen fizetni érte.

Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere a téma kapcsán csak annyit közölt, hogy a lakószövetség egy belső szabályzat alapján működteti a sorompót, „amelyről sajnos – bár kértük – az önkormányzattal nem egyeztetett”. Jelenleg a helyzet kivizsgálása zajlik. Azt ő is megerősítette, hogy a sorompóval elzárt parkolókban a parkolóhely használatáért illetéket kell fizetni.

A Piac utcában működik

Több mint öt éve szerelték fel a csíkszeredai Piac utcából nyíló, lakóövezeti parkoló bejáratához a sorompót, a Mihai Eminescu utcai bejáratot pedig bezárták. Pál Tibor László, az Agora lakószövetség elnöke elmondta, akkoriban náluk is megoszlott a lakók véleménye, volt aki ellenezte, más értékelte, mert így bárki nem tud bejönni. Akkoriban úgymond átjáróháznak használták sokan, akik a piacra jöttek vásárolni, amióta elzárták, csak az illetékes személyek hajthatnak be. A sorompót a lakószövetség szereltette fel és ő is működteti, ha javítani kell, akkor azok fedezik a költségeket, akik használják a parkolókat. Eleinte 250-en igényeltek parkolóhelyet, azonban csak 92 hely állt rendelkezésre.

„Ezért valamilyen formában szűrni kellett az igényléseket, például az kaphatott parkolóhelyet, akinek nem volt tartozása a közös költségbe, és az autója ide volt beíratva” – sorolta a feltételeket a lakástulajdonosi társulás elnöke. Hozzátette, akik kaptak parkolóhelyet, azoknak egyéni szerződése van a polgármesteri hivatallal, amelyet évente újítanak. Ennek alapján évi 200 lejt fizetnek a használatért a városházának. Ha valaki elköltözik, vagy lemond a parkolóhelyről, akkor a városháza kiadja bérbe a soron következő igénylőnek.