A diszkriminációellenes tanács is vizsgálatot indít a Kaufland miccsezőjénél történtek miatt

Kovács Eszter 2017. szeptember 01., 12:02

Orkánerejű médiabotrányt generált az a videó, melyben egy román anyanyelvű vásárlót, állítása szerint etnikai alapon nem szolgáltak ki a székelyudvarhelyi Kaufland áruház miccsezőjénél. Mint azonban kiderült, provokáció áldozatául esett az áruház kiszolgálónője.

A székelyudvarhelyi Kaufland miccsezőjénél. Botrányos helyszín lett a románok számára Fotó: Barabás Ákos

Csütörtökön késő délután jelent meg a YouTube-videomegosztón, majd a Facebookon a mintegy másfél perces videó, amelyben a felvétel készítője a grillpultnál kiszolgáló fiatal nőhöz szól hozzá románul egy adag miccset kérve. A hölgy láthatóan vonakodva elveszi a pénzt, majd valamit motyog, ami azonban nem érthető a videóban. A férfi visszakérdez: Mit mondott? Káromkodott? Erre a nő: Semmi. A szóváltáshoz a standnál sorban állók is csatlakoznak.

A kisfilm, melyet az esti híradóban a România TV is leközölt, nyilvánvalóan nem a teljes verzió: az események nem folyamatosak, a készítő nyilván kivágott részeket a felvételből.

Az ügyre a Kaufland üzletlánc sajtóosztálya rövid nyilatkozatot adott ki, melyben elhatárolódnak az ilyen jellegű viselkedéstől, és elnézést kérnek az érintettektől. Mint írják, cégpolitikájuk, hogy minőségi szolgáltatást biztosítsanak minden kliensüknek, megkülönböztetések nélkül.

Biztosítunk mindenkit, mindent elkövetünk, hogy korrekt módon kommunikáljunk minden klienssünkkel, és időszakosan képezzük alkalmazottainkat kifejezetten az ilyen helyzetek elkerülésére

– írják.

A videó készítőjének provokációs szándékát látszik bizonyítani az is, hogy információink szerint az elárusító nem azért nem szolgálta ki az illetőt, mert románul szólt hozzá, hanem mert a grillező nyitva tartása előtt jelent meg, és akkor még nem volt beüzemelve a kasszagép, sőt, miccs sem volt sütve. A videóban egyébként egy magát a kiszolgáló lány apjának valló férfi szájából elhangzik az is, hogy

a hölgy nem tud románul, ezért volt képtelen elmagyarázni a helyzetet a vásárlónak.

Hans Hedrich civil aktivista, a Neuer Weg Egyesület alelnökének csütörtök esti blogbejegyzéséből ugyanakkor az is kiderül:

a videó készítője a Facebookon írt privát üzenetében elismerte, hogy valóban csupán a felvétel megvágott verzióját tette közzé, és újfent már csak azt sérelmezi, hogy egy nemzetközi üzletlánc romániai kirendeltségének alkalmazottja nem tudja magát kifejezni románul.

„Mindez azonban már nem változtat a videó „mérgező és gyűlöletre felbujtó hatásán” – írja a blogger, megjegyezvén azonban: a Büntetőtörvénykönyv 369-os cikkelye értelmében a nyilvánvalóan szándékos provokációnak szánt felvétel a közösségi térben való terjesztése bűncselekmény (hiszen gyűlöletre szít), illetve a felvételt leközlő România TV is vétett az  audiovizuális szférát szabályozó normák ellen, és

ez ügyben feljelentéseket tesznek az illetékes hatóságoknál.

A Brassói Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőség hivatalból indít vizsgálatot a történtek miatt – adta hírül Claudiu Susanu, az intézmény főfelügyelője.

Információink szerint a Kaufland sajtóosztálya pénteken újabb, részletesebb közleményt is kiad e témában, az ügy fejleményeiről a továbbiakban is beszámolunk.

Próba és bírság?

A Newsbv.ro honlap már azt közli, hogy tízezer lejes bírságot szabtak ki a Kaufland székelyudvarhelyi üzletére, miután péntek reggel egy fogyasztóvédelmi felügyelő a helyszínen ugyancsak románul fordult a kiszolgálóhoz, ám őt is elutasították.

„Mivel nem egy sajnálatos hibáról, hanem egy bevett gyakorlatról van szó, tízezer lejes bírságot szabtunk ki” – írja a Newsbv.ro Sorin Susanura hivatkozva. A brassói regionális fogyasztóvédelmi főfelügyelő hozzátette, 2015-ben már megbüntették ötezer lejre a Kaufland székelyudvarhelyi áruházát magyar hirdetései és szórólapjai miatt, melyek a fogyasztóvédő szerint diszkriminatívak voltak a román fogyasztókra nézve.

Susanu egyébként azt mondta, rengeteg, a románok diszkriminációjával kapcsolatos problémájuk van a régióban – áll a Newsbv.ro cikkében, melyet Susanu is megosztott a Facebook-oldalán.
A kauflandos ügy kapcsán az RMDSZ udvarhelyszéki szervezete a Mikó Imre Jogvédő Szolgálathoz fordult, kérve, hogy fogalmazzák meg a történtekkel kapcsolatos feljelentéseket provokáció, illetve annak terjesztése miatt – közölte a szervezet részéről Bíró Barna Botond.
Az üggyel kapcsolatban a Digi24 Lucian Mîndruță újságírót is idézi, aki röviden úgy összegzi a történteket, hogy a férfi nyitás előtt negyedórával kívánt miccset venni, a kiszolgáló viszont nem tudta elvenni tőle a pénzt, ugyanis a rendszer még nem volt elindítva – erről tanúskodnak az újságíró nem magyar forrásai. A filmet egyébként megvágták, nem ismerni a teljes történetet, így az egész nem más, mint feszültségszítás a románok és magyarok között – summáz az újságíró.
Eljárást indított a diszkriminációellenes tanács is

Hivatalból eljárást indított pénteken az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az egyik székelyudvarhelyi szupermarketben történt esettel kapcsolatban – tájékoztat az intézmény közleményére hivatkozva az Agerpres.

A fogyasztóvédelem regionális vezetője, Sorin Susanu azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy figyelnek az ilyen esetekre, főként, hogy az elmúlt időszakban több feljelentés is érkezett a fogyasztók részéről a román nyelvű tájékoztatás hiánya miatt, az eset kapcsán érintett üzletláncot is többször megbírságolták emiatt. A vezető azt mondta, a helyszínen fogják kivizsgálni az ügyet.
Tízezer lejre bírságolták a Kauflandot a fogyasztóvédők

10 ezer lejre büntették pénteken a fogyasztóvédelem felügyelői a Kaufland székelyudvarhelyi üzletét a fogyasztókkal szemben tanúsított helytelen magatartás miatt, miután megállapították, hogy két alkalmazott nem beszéli a román nyelvet. A Hargita megyei fogyasztóvédelem igazgatóhelyettese, Laurenţiu Moldovan az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy „a fogyasztókkal szemben tanúsított helytelen magatartás miatt” büntették 10 ezer lejre a szupermarketet, miután megállapították, hogy két alkalmazott nem beszél románul.

„Az ellenőrzés során megállapítottuk, hogy az ott dolgozó nők nem beszélnek románul, egyikük egyáltalán, a másik pedig alig. A felvételeken szereplő alkalmazott pénteken nem dolgozott” –mondta Moldovan.

A fogyasztóvédelem hivatalból eljárást indított az ügyben, és Hargita, Kovászna, valamint Maros megyében is ellenőrzéseket kezdeményeztek a felvétel megjelenését követően. A fogyasztóvédelem regionális vezetője, Sorin Susanu szerint figyelnek az ilyen esetekre, főként, hogy az elmúlt időszakban több feljelentés is érkezett a fogyasztók részéről a román nyelvű tájékoztatás hiánya miatt, az eset kapcsán érintett üzletláncot is többször megbírságolták emiatt.
Közleményben pontosít a Kaufland Románia

A péntek délután közzétett közleményben foglaltak szerint a Kaufland elhatárolódik az ilyen jellegű magatartástól, továbbá kijelentik, cégpolitikájuk egyik alappillére az ügyfelekkel szembeni tisztelet és kedvesség. Hozzáteszik, belső vizsgálatot indítottak az ügyben, a jövőben mindent megtesznek a hasonló esetek elkerüléséért. Utóbbi érdekében román nyelvtanfolyamokat vezetnek be az alkalmazottak számára, akik esetében ez szükséges. Kiemelik: a belső vizsgálat utáni döntések bizalmasak, csak az alkalmazóra és az alkalmazottra tartoznak.

Az elsődleges vizsgálatok után a Kaufland Románia pontosítani szeretne a felvétellel kapcsolatban: a videót készítő férfi az áruház térfigyelő kamerái szerint először nyitás előtt félórával, majd tizenhat perc alatt összesen háromszor jelent meg a miccsezőnél és beszélgetett az ott lévőkkel – ezeket azonban „elfelejtette” megemlíteni a felvételeken.

A közlemény szerint a férfi először 9 óra 31 perckor, félórával nyitás előtt jelent meg a grillpultnál, már ekkor közölték vele a nyitási időpontot, illetve azt, hogy nem tudják kiszolgálni. Ennek ellenére a botrányt keltett videó készítője 9 óra 37 perckor, majd tíz perccel később is visszatért és rögzítette az előző beszélgetések következményeként a reakciókat. Mivel a kisfilmen látható Kaufland-alkalmazott ekkor még a nyitás előtti előkészületekkel volt elfoglalva, illetve a pénztárgép sem működött, nem tudta kiszolgálni a vásárlót.

Ettől függetlenül – teszik hozzá a közleményben – egyik áruházukban sem tolerálják az ügyféllel szembeni hasonló viselkedést, ezért a belső rendszabályzatban foglaltak szerint járnak majd el a kiszolgáló esetében.
Péntek este az áruházlánc egy újabb közleményben a fogyasztóvédelmi hatóság vezetőinek az állításait is cáfolta. Közölte: a pénteki ellenőrzés során a fogyasztóvédők az áruház büféjében a termékek szavatosságát, a tárolási feltételeket és a menüket vizsgálták, a kiállított jegyzőkönyvön pedig egyértelművé tették, hogy a bírságot az interneten közzétett kisfilm alapján, és nem a pénteki ellenőrzés során tapasztaltak miatt rótták ki.

Az áruházlánc szerint az a 2015-ös bírság „sem létezik”, amelyet a – fogyasztóvédelem vezetői szerint – kizárólag magyar nyelvű szórólapok használata miatt rótt ki a hatóság. A fogyasztóvédelmi hatóság az elárusítók hiányos román nyelvtudása miatt tízezer lejes bírságot rótt ki a székelyudvarhelyi áruházra – közölte pénteken az Agerpres hírügynökség. A fogyasztóvédelmi felügyelők azt követően szálltak ki székelyudvarhelyi ellenőrzésre, hogy a román média tág teret szentelt csütörtökön este a magyarul nem beszélő román vásárló állítólagos hátrányos székelyudvarhelyi megkülönböztetésének.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség Hargita megyei illetékese, Laurențiu Moldovan elmondta, a péntek délelőtt tartott ellenőrzés során kiderült, hogy az áruház egyik alkalmazottja egyáltalán nem beszél románul, egy másik alkalmazott pedig alig tudja kifejezni magát, ezért „a felhasználókkal szembeni nem megfelelő viselkedés” miatt bírságoltak. Azt is hozzátette: a videofelvételen látszó elárusítót pénteken nem találták a munkahelyén. Claudiu Susanu, a fogyasztóvédelem brassói regionális irodájának az igazgatója a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az áruházba küldött ellenőreik ugyanúgy jártak, mint a filmet készítő férfi: „románul fordultak az eladóhoz, és őket sem szolgálták ki”. A regionális vezető szerint 2015-ben egyszer már megbírságolták a székelyudvarhelyi áruházat, mert csak magyar nyelvű szórólapot használt. A fogyasztóvédők szerint az utóbbi években több panasz is érkezett a hatósághoz, és több bírságot is kiróttak a fogyasztók román nyelvű tájékoztatására vonatkozó törvényi előírások székelyföldi megsértése miatt.