Minden érdeklődőnek adott valamit a Vásárhelyi Forgatag

Antal Erika 2017. augusztus 30., 15:12

Sok résztvevő szerint az idei volt a legjobb Vásárhelyi Forgatag, a szervezők szerint azonban sok szempontból az egyik legnehezebb is. Az ötödik Vásárhelyi Forgatag fő célja azonban most is megmaradt: mindenkinek nyújtott valamit.

Fotó: Vásárhelyi Forgatag

Jó ötletnek bizonyult, hogy az Aranykakas kertjében berendezett Szféra Kortárs Művészetek Műhely rendezvénysorozatát egy héttel előre hozták, így oda is nagyon sok érdeklődő ellátogatott, azok is, akik eddig lehet kénytelenek voltak választani a Liget és az Aranykakas programjai közt.

A koncertek, az interaktív előadások, a kiállítások mind-mind nagyon népszerűnek bizonyultak

– mondta a Vásárhelyi Hírlapnak Portik Vilmos. A szervezők szerint az utcaszínház igazi nagyvilági város hangulatát keltette a nézőkben, a Teleki Téka udvara minden este megtelt koncert-hallgatókkal, a Borudvar programjai is igen népszerűnek bizonyultak, de

a Ligetet is élettel töltötték meg a forgatagozók nappal és este is, így létszámra nem lehetett panasz.

Sokak nemtetszését vívta ki azonban, hogy este 10 órakor véget kellett vetni a hangos szórakozásoknak a Szférában, a Borudvarban, de a Liget koncertjeit is úgy kellett igazítani, hogy 22 óráig lejárjanak. Portik Vilmos hangsúlyozta, ez nem a szervezők döntése volt, a helyi önkormányzatnak van ugyanis egy olyan határozata, miszerint este tíz után már nem lehet szabadtéri koncertet, előadást vagy olyan rendezvényt tartani, ami hangos és zavarhatná a lakosságot a pihenésben. Ezen szeretnének némi változtatást vagy engedményt eszközölni jövőre a Forgatag szervezői, hiszen sokan úgy érezték, hogy még lehetne maradni.

Portik Vilmos. A román közösséget is sikerült megszólítani a rendezvénnyel Fotó: Boda L. Gergely

Baráti, szakmai beszélgetések

A kerekasztal-beszélgetésekkel kapcsolatosan is úgy tűnt, hogy jól választottak a szervezők, akik igyekeztek vásárhelyieket érdeklő témákat keresni és azokhoz kellő vendégeket hívni, valamint hallgatóságot verbuválni.

Némi nehézséggel meg kellett küzdeniük, főleg ami a vendégek meghívását illeti, de végül egyik meghirdetett beszélgetést sem kellett visszamondani, sőt valamennyi jól sikerült és jó döntésnek bizonyult

– mondta Portik, aki szerint a négy téma közül az izgatta a legjobban a közönséget, amely a román-magyar marosvásárhelyi együttélésre vonatkozott.

Az a tény, hogy a Liget nagyszínpadán megtartott nagykoncertek rengeteg embert vonzottak, de ugyanakkor ugyanannyian ültek bent a Ligetben is a sátrak alatt, hogy barátaikkal beszélgessenek – azt jelentette, hogy

nem csupán a koncertek kedvéért jöttek ki az emberek, hanem igazi találkozási lehetőséget jelentett számukra a Forgatag, ahol jól érezték magukat, ahol a kicsik is, a nagyok is megtalálták a maguk számára a legjobb, legszínesebb kínálatot.

Portik Vilmos kérdésünkre elmondta, a negatívumok közé sorolja az idén bevezetett karkötős rendszer adminisztrálását: az alapötlet jónak bizonyult, viszont a kivitelezés különféle akadályok miatt nem ment simán. A jövőre nézve ezen is kell még dolgozni, zökkenőmentesebbé tenni. De még így is több mint 1100 darabot adtak el, a bevételből pedig, – az adók kifizetése után – a családi- és gyerekprogramok megvalósítását és a Bolyai-sportpálya felújítását támogatják a szervezők.

Fotó: Bereczky Sándor

Idén volt a legtöbb program

Az idén büszkélkedhetett a legtöbb programmal a Vásárhelyi Forgatag. Ahogy azt már korábban is elmondták a szervezők,

az 51 helyszínen 361 rendezvény várta a résztvevőket, emiatt lehet, hogy nem jutott mindegyikre elég figyelem, elég szervező, a jövőben éppen ezért lehet „a kevesebb több” elvet alkalmazzák majd.

Portik Vilmos bevallotta a programfüzet is okozott némi zűrzavart, hiszen a hamarabb kezdődő rendezvénynek hamarabb kellett programfüzete is legyen, s bár nagyon igyekeztek a szervezők, még az utolsó pillanatban is módosult bizonyos programpontok helyszíne, időpontja ilyen, olyan okok miatt.

Ahogy egy korábbi interjúban Portik Vilmos megfogalmazta, az előző évek Forgatagának kevésbé sikerült megszólítani a marosvásárhelyi román anyanyelvű közösség tagjait is. Holott főleg a Szféra, kínált számukra érdekességeket, ahogy a városismertető túrák között, vagy a borkóstolók között is voltak román nyelvű rendezvények. Ez – úgy tűnt, – az idén változott, ugyanis szinte valamennyi helyszínen lehetett hallani román szót.

Fotó: Boda L. Gergely

A Szférán, a nagykoncerteken, a Teleki Tékában, a Borudvaron, vagy a Ligetben tartott eseményeken is megjelentek a román érdeklődők, ez pedig áttörésként is értékelhető.

Összességében pozitív a mérleg – foglalta össze Portik Vilmos, aki elmondta, azt az örömet érezték most is, amit az első Forgatag után, a jól végzett munka, a siker örömét.