Ez most a helyi szezongyümölcs a csíkszeredai piacon

2017. augusztus 21., 21:18

Lejárt a málnaszezon, de már megjelent a havasi meggy, azaz a vörös áfonya és a fekete áfonya. Nagyrészt ezt a két erdei gyümölcsöt árusítják a csíkszeredai zöldségpiacon. Viszont ezekből sincs sok – tudtuk meg az árusoktól.

Eladásra kínált vörös- és fekete áfonya Fotó: Sándor Csilla

Nem nagy a választék a csíkszeredai zöldség- és gyümölcspiacon, hiszen csak havasi meggyet – más néven vörös áfonyát – és fekete áfonyát találtunk. Ezeket viszont legalább hét helyen árulták az asszonyok. Elmondásuk szerint

nem lett sok termés, és ami termett, azt is nehezen tudják leszedni és behozni a piacra.

A legtöbb gyümölcsöt a Madarasi Hargitán gyűjtik be, többször megesik, hogy az éjszakát a helyszínen töltik – jegyezték meg. Az erdei gyümölcsök kilójáért 20-25 lejt kérnek el a piacon, ugyanakkor egy 720 milliliteres befőttes üvegnyi gyümölcsért 10-12 lejt, egy vedernyiért, azaz öt literért 50 lejt kérnek el – magyarázták az árusok.

Jótékony hatások
A havasi meggyből általában lekvárok, kompótok készülnek a gyümölcs savanykás íze miatt, levéből és zsenge hajtásaiból pedig húgyúti fertőzések kezelésére alkalmas teákat készítenek. A fekete áfonyából készült lekvárok és szószok általában vadhúsok, vadételek mellé készül. Emellett gyümölcse süteményekbe is felhasználható, teája segíti a bélflóra egyensúlyának megtartását, megelőzi az emésztési zavarokat és kedvező hatása van a cukorbetegek számára. Az árusok szerint hiába van a gyümölcsöknek jótékony hatásuk, mégis nem könnyű az értékesítés: ha valaki vásárolni szeretne, mindig az ár az elsődleges szempont; ugyanakkor szinte kivétel nélkül mindenki alkuszik az áron.

Az erdei gyümölcsök mellett továbbra is bőséges a felhozatal a görög- és sárgadinnyéből, a szőlőből és barackból, de elvétve som és homoktövis is. Hiány volt viszont a kerti bokros gyümölcsökből, például egresből és ribizliből.

Bors Melinda