Nem mond le a Somostető átvágásáról Dorin Florea

Szucher Ervin 2017. augusztus 19., 17:05

Újból előállt a somostetői út megvalósításának ötletével Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester, aki előző két mandátuma alatt is a beruházás szükségéről próbálta meggyőzni a közvéleményt.

Az út megépítésének ellenzői szerint az állatkert lakóit és a kirándulókat is megzavarná a kétsávos műúton lefolyó forgalom. Archív Fotó: Boda L. Gergely

Az elmúlt években az elöljáró nem járt sikerrel: az önkormányzatban és a környezetvédelmi minisztériumban az RMDSZ ellenezte az elképzelést, majd amikor valahogy a szövetség néhány tanácsosa is megszavazta az útépítési tervet, a zöldek gáncsolták el. Az önkormányzati képviselő-testület döntése értelmében 4,9 hektár erdőt vágtak volna ki, és további közel három hektáron végeztek volna tisztításnak nevezett tarolást. A lényeg, amit Daniela Miheţ marosvásárhelyi főépítész is beismert akkortájt:

összesen 7,56 hektár erdőt vontak volna ki az erdészeti nyilvántartásból.

Az elképzelés ellenzői annak idején azzal érveltek, hogy nem lenne szerencsés átvágni a város tüdejének is számító somostetői erdőt. Valószínűleg Florea hétvégi bejelentése után sem maradnak el a környezetvédők részéről érkező bírálatok.

Az útépítés nemcsak jelentős mennyiségű fa kivágásával járna, de kihatna az élővilágra is. Ugyanakkor az állatkert lakóit és a kirándulókat is megzavarná a kétsávos műúton lefolyó forgalom.

Annál is inkább, mivel a város két zsúfolt pontját, a Tudor-lakónegyedet a kórházak övezetével kötné össze. A polgármester szerint a városháza szakemberei átgondolták a korábban elkészített tervet, és figyelembe véve a környezetvédők észrevételeit, némi módosításokat eszközöltek. Az erdei vadak érdekében az utat két zöldhíd keresztezné, amely a kettévágott erdőrészeket kötné össze.

Autóval a Somostetőn. Ennél jóval nagyobban gondolkodik a polgármester. Archív Fotó: Boda L. Gergely

„Eddig az volt a gond, hogy elszakítjuk az állatpopulációt. Erre is találtunk megoldást, ugyanúgy, ahogy az autópályák fölött lehet látni:

az út fölé hidakat emelünk kimondottak az állatok számára.

De az utat meg kell építeni, különben az amúgy is zsúfolt Marosvásárhely teljesen bedugul” – jelentette ki Dorin Florea. Az elöljáró nyomatékosítani kívánta, az erdőt átszelő aszfaltcsík nem afféle terelőút, hanem

egyszerű városi utca lenne, melynek két oldalára azonban nem bocsátanának ki építkezési engedélyeket.

Az elképzelés felmelegítését egy új, városvégi lakótelep építése teszi időszerűvé. A városháza több ingatlanfejlesztőnek is engedélyezte, hogy tömbháznegyedet építsen a Tudor-negyed végébe, a Jeddi útra. Az erdő alatt épülő kilenc- és tízemeletes toronyblokkok egy olyan utcába kerülnek, amelyből azon túl, hogy csúcsidőben egyre nehézkesebb megközelíteni a központot, a fejetlen városrendezés iskolapéldájának számít.

Az elmúlt két évtizedben a polgármesteri hivatal minden beruházási tervre rábólintott, így a Jeddi úton a sírhanttól a nyolcszintes épületekig minden megtalálható: autószerviz, szupermarket, vágóhíd, tömbház, gyógyszergyár, asztalos műhely, családi ház, temető. Újságírói kérdésre válaszolva Florea elmondta, az új tömbházak építőinek kikötötte, hogy a lakópark mögött telket biztosítsanak egy új utca kialakítására, mely nagyjából a Jeddi úttal haladna párhuzamosan. Ez viszont mindössze a Hosszú utcára való kijárat kérdését rendezné.