Ezt kérik Marosfőn a székelyföldi román közösségeknek

Székelyhon 2017. augusztus 18., 21:32

A marosfői nyári egyetem résztvevői határozatot fogadtak el pénteken, amelyben kérik, hogy dolgozzanak ki stratégiát a Kovászna, Hargita és Maros megyei román közösségek nemzeti identitásának megőrzésére, amely finanszírozza a három megye román kulturális szervezeteit.

Erdőterületek tulajdonjoga. Érzékenyen kezelik a témát a marosfői határozatban Fotó: Barabás Ákos

Kérik továbbá, hogy az államelnöki hivatalban és a kormány mellett egy-egy tanácsos foglalkozzék a számbelileg kisebbségben élő román közösségek problémáival – foglalja össze a határozatot az Agerpres hírügynökség.

Kérik ugyanakkor, hogy a decentralizációs törvényt úgy alkossák meg, hogy az megvédje a számbelileg kisebbségben élő románokat a helyi hatóságok visszaéléseitől, biztosítsák a románok képviseletét a helyi és központi hatóságokban, biztosítsák, hogy a helyi közigazgatás hivatalos nyelve a román legyen. Szeretnék még, hogy

a román hatóságok „határozottan utasítsák el a budapesti kormány beavatkozását Románia belügyeibe”,

és tiltsák be, hogy közpénzből finanszírozzanak olyan tevékenységeket, amelyek „a román nép, az alkotmány, a történelmi hagyományok ellen irányulnak”.

A határozat szükségesnek tartja, hogy „kivizsgálják és eltöröljék azon ingatlanok tulajdonjogának a megváltoztatását, amelyek 1920 után a román állam tulajdonát képezték, valamint fogadjanak el egy törvényt, amely korrigálja azon visszaéléséket, amelyekkel egyes ingatlanok, föld- és erdőterületek tulajdonjogát törvénytelenül megváltoztatták”.

A dokumentumot elküldik az elnöki hivatalnak, a parlamentnek, a kormánynak és a pártoknak.