Felfüggesztik a járművek forgalmi engedélyét, ha adásvétel után legtöbb 90 napon belül nem kérik az átírást

Székelyhon 2017. augusztus 18., 18:56

Románia kormánya pénteki ülésén rendelettel módosította a közúti közlekedést szabályozó 2002/195-ös sürgősségi kormányrendeletet, és bevezette a járművek forgalmi engedélyének felfüggesztési fogalmát.

Illusztráció Fotó: Veres Nándor

A kormány közleménye szerint – erre hivatkozik híranyagában az Agerpres – a rendelet kimondja, hogy felfüggesztés esetén a jármű továbbra is a tulajdonos nevén szerepel a gépjármű-nyilvántartó hivatal regiszterében, azzal a megjegyzéssel, hogy felfüggesztették a forgalmi engedélyét. A rendelet szerint

a forgalmi engedély felfüggesztése nem mentesíti a tulajdonost a gépjármű után fizetendő adók alól.

A módosított jogszabály szerint a forgalmi engedélyt hivatalból felfüggesztik, ha adásvétel esetén az új tulajdonos nem kéri legtöbb 90 napon belül a gépkocsi átírását a saját nevére, és akkor is, ha lejárt a jármű műszaki vizsgája.

A jogszabály előírja, hogy a különböző intézmények kötelesek egymást tájékoztatni a gépjármű-adásvételekről, és lehetőséget teremt a rendőrségnek, hogy betekintést nyerjen a vezetőiengedély- és gépjármű-nyilvántartó hivatal regiszterébe, hogy leellenőrizze a járművek műszaki vizsgájának adatait.