Újabb felújításra és bővítésre készülnek a Sapientia csíki épületén

Iszlai Katalin 2017. augusztus 18., 10:12

Nagyszabású felújítási és átalakítási munkálatokra készülnek a Sapientia-egyetem Csíkszeredai Karának épületén. A magyar kormánytól kapott kétmillió eurós támogatásból két éve végeztek épületfelújítást, most további munkálatokra keresnek kivitelezőket.

Számos átalakítást végeznek el az épületben. Archív

Az épület felújítására és bővítésére hirdetett tendert az egyetem, a jelentkezők közül szeptemberben választanak majd, így még idén elkezdődhetnek a munkálatok – tudtuk meg Bodor Zsolt dékánhelyettestől. A korábbi felújítás során nem végezték el a hőszigetelést a földszinten és az első emeleten, ezért most ez lesz az egyik fő része a tervezett külső munkálatoknak.

„Bent is számos átalakítást tervezünk,

az ebédlőt elköltöztetjük a félemeletről a földszinti előadótermek helyére. Az ebédlő helyén előadótermek és laborok épülnek. A másik fontos átalakítás a tetőteret, azaz a hetedik emeletet érinti, ott is tantermeket létesítünk, többek között egy sportterem kialakítását is tervezzük. A planetárium nagyjából be van fejezve, csak minimális beavatkozásokra van ott szükség, a berendezések beszerzése azonban nem ennek a beruházásnak a keretében történik meg” – sorolta az elképzeléseket a dékánhelyettes. Bodor Zsolt kitért arra is, hogy az A-szárnyon is lesz módosítás, az egyetemi büfé és a hallgatói önkormányzat irodája is új helyet kapnak.

A főbejárat helye is megváltozik:

a kapusszoba mögött lesz az új bejárat, a Temesvári sugárútra fog nyílni, a kapusszoba pedig a mostani bejárat bal oldalán kap majd helyet. Emellett több kisebb beruházásra is sor kerül, mint például a nyílászárók cseréje az első emeleten vagy az alagsori folyósok kialakítása.

A korábbi épületfelújítás. Archív Fotó: Veres Nándor

„A szűkebb régióból és távolabbról, például Kolozsvárról is több cég jelentkezett. De előbb bizonyítaniuk kell, hogy tőkeerősek, és képesek egy ilyen nagyobb kaliberű munkálat elvégzésére. Számos feltételnek kell megfeleljenek, és ha az összes feltétel nem teljesül, újra ki kell küldeni a tenderfelhívást. Reméljük azonban, hogy a szeptemberi elbírálás során minden rendben megy, és utána elkezdődhetnek a beruházások.

Mivel Csíkszeredában vagyunk, és mindjárt itt a tél, csak a munkálatok bizonyos részét tudjuk idén elvégezni,

de reméljük, hogy 2018 végéig sikerül nagyobb részt befejezni. Egyébként az eredeti tervek szerint a félemeletre vezető körlépcső bontásra volt ítélve, de végül úgy ítéltük meg, hogy ez az egyetemhez tartozik, ezért megmarad” – részletezte Bodor Zsolt.

A dékánhelyettes érdeklődésünkre elmondta, ezúttal is magyar állami finanszírozásból fedezik a beruházást. A pontos összeget nem nevesítette, annyit mondott, több millió euróról van szó.

Az előzményekről

Az egyetemen 2014 augusztusában kezdődött el a korábbi épületfelújítás, akkor teljes mértékben átalakították az épület homlokzatát, és nagyrészt a hőszigetelési munkálatokat is elvégezték. Emellett többek között kicserélték az ajtókat és az ablakokat, új elektromos hálózatot és vízellátó rendszert építettek ki, felújították a bentlakási szobákat (minden szoba bútorzatát kicserélték), és a legfelső emeleten kialakítottak egy épületrészt, amely a jövőben planetáriumként funkcionál majd. A felújított épületet 2015. április 20-án adták át, ám a felsoroltak mellett több olyan nagyszabású elképzelés is a tervek részét képezte, amelyeket akkor nem sikerült megvalósítani.