Rögzített rendőri eljárások, polgári reakciók

Jánosi András 2017. augusztus 17., 22:10

Immár két éve ún. testkamerát viselnek a székelyudvarhelyi helyi rendőrök: ez egy videorögzítő berendezés, amely a munkatársak minden beavatkozásáról felvételt készít. Hasznosságáról érdeklődtünk.

Akcióban a helyi rendőrség. A testkamerák révén elkerülhetők a félreértések Fotó: Pál Árpád

László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője lapunknak elmondta, megalakulásuk után nagyon hamar felismerték a felvételek fontosságát munkájuk minőségének javításában, az első hat speciális kamerát 2015-ben vásárolták. A közhiedelemmel ellentétben

nem a bizonyítékok rögzítése volt a fő céljuk,

hanem munkájuk minőségének javítása – emelte ki László. Mégis a felvételek bizonyítékértéke a leglátványosabb a lakosság számára: többször is felhasználták azokat az állami rendőrség és bíróság kérésére.

„Az amerikai modellre elképzelt felszereltség már többször bebizonyította, hogy a tanúk vallomásukban hajlamosak félremagyarázni a tényeket. A szubjektíven megítélt helyzeteket a felvétel nem magyarázza: csak a csupasz valóságot rögzíti” – magyarázta a vezető.

Fotó: Pál Árpád

Jó példája ennek egy nemrégiben történt eset. „Az ideges polgár, igazában meggyőződve, nem akart többé beszélni a helyi rendőrrel, csak a vezetővel volt hajlandó értekezni” – elevenítette fel László Szabolcs. Az illető bevonult a helyi rendőrség székhelyére és követelte, hogy László hallgassa meg. A vezető bekérte a felvételt, és mielőtt bármi egyébről beszéltek volna, együtt végignézték azt.

A képsorok megtekintése után a „panaszos” felállt, elnézést kért és elment.

„Mi azt is értjük, hogy valaki felidegesedik. Idegesen viszont értékelőképességünk másképp működik” – fogalmazott László Szabolcs. Egy másik esetben egyértelműen látszott a felvételeken, hogy a helyi rendőrre panaszkodó személy viselkedése volt a kifogásolható.

Fotó: Pál Árpád

A jövőben szeretnék kibővíteni a testkamera-állományt: egyelőre minden járőrosztag visel egy ilyen felvevőkészüléket, de szeretnék, ha minden munkatársnál lenne egy. A helyi rendőrség vezetője hangsúlyozta: a kamerák célja még mindig a saját munkájuknak a kiértékelése és javítása, a bizonyítékok gyűjtése másodlagos. Heti rendszerességgel – de megtörtént már, hogy egy héten kétszer is –

kiértékelik a felvételeket, az ilyen megbeszélések minden alkalommal a viselkedésük, munkavégzésük javát szolgálják.

Egyelőre még nem készítenek statisztikát a felvételek alapján, „mint Amerikában, hogy milyen helyzeteket miként kezelnek a munkatársak”, de a hivatásos munkavégzés megteremtésében a testkamerák elengedhetetlenek – fogalmazott László Szabolcs.