Sakkcsatákra készülnek Csíkszeredában

Dobos László 2017. augusztus 17., 09:31

A csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola tornatermében a szerda esti ünnepélyes megnyitóval elkezdődött a Caissa Sakk Klub rendezésében zajló két nemzetközi sportvetélkedő.

Bíró Sándor. Több mint ötven éve a sakkbábuk bűvöletében Fotó: Gecse Noémi

Elindulnak a sakkórák csütörtökön délután 3 órakor. A tíz napos – augusztus 16–26. között – zajló sakkpartikon az Élő-pontszerzés mellett a nagymesteri norma feltételei is adottak. A versenykiírás a Caissa SK honlapján olvasható, az eredmények a chess-result.com oldalon követhetők. A megnyitó előtt a verseny szervezőjét, Biró Sándor nemzetközi nagymester kérdeztük.

– Hány versenyzőre számít, ki a legnagyobb név az idei versenyen?

– A legnagyobb név Andrei Istrățescu, a jelenlegi román bajnok, aki pár nappal ezelőtt egy nagyon erős aradi tornán második lett. Istrățescu több verseny közül kellett válasszon (Dubaiba is meghívták), végül a mi versenyünkre jön el. Közel száz sakkozó vesz részt idén a mi versenyünkön, több mint negyvenen a főversenyen, és közel ötvenen a Balogh János Emlékversenyen. A főverseny nemzetközi mesteri, illetve nemzetközi nagymesteri norma megszerzésére ad lehetőséget. A sakkpartikra délutánonként kerül sor, három délelőtt pedig villám- és rapidsakk-, illetve feladványfejtő-versenyeken lehet részt venni. Mind a négy versenynek az eredményeit felküldjük a nemzetközi sakkszövetséghez, a FIDE-hez.

Fotó: Gecse Noémi

– Nagyon fontos esztendő 2017 sakkos szempontból az idén nyáron 60. életévet betöltő Bíró Sándor számára. Hogyan értékeli az esztendőt szakmai szempontból?

– Két kerek évforduló: a 60. születésnapom és 20. kiírásához érkezett verseny, és ezen kerekített még egyet májusban a görögországi Kosz-szigeteken megszerzett világbajnoki címem. Szép születésnapi ajándék volt az ACO-sakkvilágbajnokságon, a 2200 Élő-pontszám alattiak kategóriájában elért első helyem. Húszéves a Bancpost versenyünk, naponta meglepetéseket szeretnék szolgáltatni a játékosoknak.

Úgy érzem, hogy a jövőt illetően át kell értékeljem a versenyszervezést, ugyanis ugyanebben az időszakban számos más sakkverseny zajlik a világon, csak a közelben ugyanebben az időpontban van Jászvásáron a Sadoveanu Emlékverseny, de Predealon is rendeztek egy versenyt. Ezek elvonnak sakkozókat.

A szervezőnek el kell érnie azt, ami az őszi korondi versenyen is meglesz: teljes szállás-ellátás a nemzetközi címviselőknek. Örvendek, hogy a huszadik alkalommal szervezhetek versenyt Csíkszeredában, hisz sok éven át az volt a cél, hogy ne szakadjon meg a sorozat. Nem szűnt meg, mert az utóbbi években Csíkszereda önkormányzata, a Hargita Megye Tanácsa, illetve számos más támogató mellém állt a szervezésben.

– Bíró Sándor itthon és külföldön is tanít, többek között németországi iskolákban oktat sakkot. Szeretik a gyerekek a sakkot, nőtt a sakkozó fiatalok száma?

– Határozottan állíthatom, hogy nőtt. Legalábbis nálunk Székelyföldön és a környező országokban gyarapodott a sakkozni vágyó gyerekek száma. Ehhez magyar nyelvterületen kellettek példaképek: kellett egy Polgár család, utána Lékó Péter, Rapport Richárd és még sorolhatnánk. Magyarországon például központi sakkiskolák vannak, ahol profi edzők foglalkoznak a gyerekekkel. Itthon is vannak jó jelek, azonban nagyon zavar, hogy sokat változnak a törvények, és ez a sakkélet szinte minden terén akadályozza lépéseinket.