Munkájukban és megjelenésükben is segítik a kapott felszerelések az ülkei tűzoltókat

Veres Réka 2017. augusztus 13., 18:59

Első alkalommal tartották meg az ülkei tűzoltónapot vasárnap. A rendezvényen az összegyűlt tűzoltók a több mint százötven éves tűzoltószekeret használva mérték össze képességeiket.

Fotó: Pál Árpád

A kilencedik falunap után az első alkalommal megtartott tűzoltónapon gyűlhettek össze a helybéliek Ülkében ünnepelni vasárnap. A helyi tűzoltócsapat meghívására Oroszhegy község csapatai mellett a bögözi, a székelykeresztúri Villám és a csíkfalvi tűzoltóegyesület gyűlt össze.

Demény Zsolt, az ülkei önkéntesek vezetője elmondta, hogy 2013-ban alakult a csapatuk, az egyesületük pedig a következő évben.

Fotó: Pál Árpád

Jelenleg tizenheten alkotják a csapatot, közöttük két hölgy is, akik képzett egészségügyi asszisztensek.

A csapat két bevetési autóval végzi a mentéseket, a rendezvényen az eszköztárukat bővítették ki. Három osztrák település, Gröbming, Schladning és Mitterberg önkéntes tűzoltóitól, valamint a magyarországi Bátaszék tűzoltóitól kaptak adományba védőfelszereléseket és eszközöket, emellett vasárnap vehettek át tizenhét, pályázati úton vásárolt gyakorlóruhát is. A csapat vezetője szerint munkájukban, de megjelenésükben is segítenek a kapott felszerelések.

Fotó: Pál Árpád

A gyakorlóruhák átadásakor Oroszhegy község polgármestere, Bálint Imre Elemér megemlítette, hogy az utóbbi évek munkájának eredményeként ma mintegy százhatvan tűzoltó és összesen kilenc bevetési autó van a községben. A polgármester szerint

közösségformáló ereje van a tűzoltóknak,

hiszen minden településen védik az értékeket, de szorosan együtt is tudnak működni, nemcsak a csapat tagjai, hanem a feleségeik is, akiknek külön megköszönte a támogatásukat. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy a pályázatok mellett az elkövetkezőkben az önkéntes tűzoltókra vonatkozó jogszabályokat kell erősíteni, illetve adókedvezményben kellene részesíteni az életmentőket.

Fotó: Pál Árpád

Az ülkei tűzoltónap érdekessége egyébként egy régi tűzoltószekér volt, amely a helyi tűzoltócsapat vezetője szerint az 1830-as évekből származik, nemrégiben sikerült eltávolítani róla a modern festést, alatta pedig felfedeztek egy több mint száz éves magyar feliratot. Elmondása szerint

egykor minden faluban hasonló, lovak által húzott, mechanikus pompával kellett végezni a bevetéseket,

éppen ezért szerették volna, hogy a működőképes szekérrel összemérnék a képességeiket a vendégségbe érkezett bajtársakkal.

Fotó: Pál Árpád

A tűzoltók hordókból kellett merjék a vizet, majd többen pumpáltak, hogy végül a vízsugárral egy felállított gerendát döntsenek le.

A mutatványok előtt a kíváncsiskodók közelről is szemügyre vehették a régi korok „bevetési autóját”, a gyerekek pedig fel is ülhettek a szekérre.

Fotó: Pál Árpád