Búcsúk Szűz Mária mennybevételének napján

Kömény Kamilla 2017. augusztus 13., 17:04

Nagyboldogasszony napját, Szűz Mária mennybevételét ünnepli augusztus 15-én a római katolikus egyház. Ezen alkalomból kedden Csíkkarcfalván, Csíkszentgyörgyön, Kontumácon és Kászonújfaluban is ünnepelni várják a híveket.

Kontumác Nagyboldogasszony-templomában is búcsúra készülnek Fotó: Veres Nándor

Az ezeréves gyimesi határ melletti, kontumáci Nagyboldogasszony-templomban augusztus 15-én, kedden déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise, amelynek ünnepi szónoka Tankó Szilveszter, csíkszentmihályi plébános lesz. Az ünnep előtt augusztus 12–15. között háromnapos szentségimádáson vehetnek részt a hívek. A triduumal egybekötött 72 órás virrasztást, dicsőítést a gyimesvölgyi hívek és a plébánia közösségeinek bekapcsolásával tartják meg.

A csíkszentgyörgyi Pósa-hegyi kápolnánál szintén kedden déli 12 órától tartanak ünnepi szentmisét, eső esetén ugyanebben az időpontban a helyi plébániatemplomban vehetnek részt a hívek a búcsún. Kászonújfaluban a Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt temetőkápolna búcsúját fél 1 órakor tartják. A szentmisén Hajlák Attila, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia segédlelkésze prédikál. Nagyboldogasszony ünnepén Csíkkarcfalván is búcsúünnepet tartanak: Csíkkarcfalva és Jenőfalva közös templomában fél egykor kezdődik a szentmise.