A pénzek egyharmadát hívta le eddig Maros megye a Zöld Ház Programban

Gáspár Botond 2017. augusztus 13., 17:10

A klasszikus Zöld ház-programra megítélt támogatási jóváhagyásokból kiderül, hogy a lakosságarányosan Maros megyének járó több mint 1,6 millió lejből eddig 456 ezer lejt ítéltek meg, összesen 76 projektre.

Zajlik a kivitelezés, az elszámolás utólag történik meg Fotó: Veres Nándor

Tavaly októberben 364 iratcsomót állítottak össze és nyújtottak be a Maros megyeiek a klasszikus Zöld ház-programban, hogy állami támogatással környezetbarát fűtőrendszert szereljenek. A Környezetvédelmi Alap ügykezelősége elemezte az első 100 dossziét,

ezek közül 76-ot talált támogathatónak, egyenként 6000 lejjel, összesen 456 ezer lej értékben.

A nyertes pályázatokat 50-es bontásokban teszik közzé a Környezetvédelmi Alap honlapján, a Maros megyei első 50 közül 39 bizonyult sikeresnek, 234 ezer lej értékben. Ebből kiderül, hogy

a települések közül a legtöbb pénzt Marosvásárhely nyerte (nyolc projekttel), összesítésben azonban a vidékiek részesültek nagyobb mértékű támogatásban (harmincegy projekt).

A győztesnek nyilvánított pályázatok tulajdonosainak július 4-től kezdődően 60 nap áll rendelkezésre, hogy személyazonossági igazolványukkal megjelenjenek a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség Hídvég utca 10. szám alatti székhelyén és aláírják a szerződéseket, ellenkező esetben elesnek a támogatástól, a megmaradó pénzt pedig a soron következő, kedvezően elbírált projektek tulajdonosai kapják meg – tájékoztatott az intézmény munkatársa, Ioana Baciu, hozzátéve, hogy az érintettek túlnyomó többsége ezt már megtette.

Megtudtuk, a legfelkapottabb berendezések a napelem-alapúak: a támogatást nyertek mindegyike, de a tavaly októberben benyújtott 364 közül 362 is ilyen rendszer telepítésére vonatkozott, kettő pedig hőpumpa telepítésére. A klasszikus Zöld ház-program jelenlegi kiírásában csak erre a két típusú alternatív energiaforrásra lehetett pályázni, az első esetében 6000, a másodikéban 8000 lejt lehetett igényelni. A szakember arról is tájékoztatott, hogy a Maros megyére vonatkozó második 50 nevet tartalmazó jegyzéket július végén tették közzé, de ezek szerződéseinek megérkezése csak a napokban várható:

37 projekt nyert összesen 222 ezer lejes támogatást, legtöbben Nyárádszeredából (hat projekt).

A győztes projektek során a kedvezményezetteknek a szerződések aláírásától számított 10 hónapon belül meg kell valósítaniuk a beruházást, majd a számlákkal jelentkeznie kell a törlesztésre. A helyi szakemberek ezután a dossziét elküldik Bukarestbe, és ha mindent rendben találnak, akkor utalják a pénzt – mindez több hónapot vesz igénybe. A pénzeket a lakosság számarányának függvényében osztották szét a megyék között, Maros megyének 1 642 548 lej jár az országosan kiosztott 60 millióból.