Huzavona a késlekedő kormánypénzek miatt

Bíró Blanka 2017. augusztus 13., 15:29

Nem egészen három hónap alatt négyszer szavazott a sepsiszentgyörgyi tanács a Gyöngyvirág utca korszerűsítésének finanszírozásáról.

Aszfaltozás előtt. Végleg elfogyott a türelem. Illusztráció Fotó: Sándor Csilla

A múlt heti rendkívüli tanácsülésen újra úgy határoztak, nem várják meg a központi költségvetésből kiutalt pénzt, hiszen már a lakók is türelmetlenek, így a város költségvetéséből fejezik be a munkálatokat.

Bár a fejlesztési minisztérium már július végén kiadta a rendeletet, hogy valamivel több mint 2 millió lejt folyósít a Gyöngyvirág utca felújítására, a szerződést még mindig nem kötötték meg.

A városnak azonban sürgős a munkálatok befejezése, hiszen amíg a 2016 tavaszán lezárt fontos útszakaszt nem nyitják meg, nem tudják elkezdeni az 1918 december 1 út tervbe vett újraaszfaltozását, mert most arra terelik a teherforgalmat.

A Gyöngyvirág utca teljes körű felújítását, amely a vezetékek cseréjét, új alapozást is jelent, 2016 tavaszán a hosszas közbeszerzési eljárás után kezdték el. Bíztak benne, hogy megkapják a megígért kormánytámogatást, ám májusban már nem vártak tovább, megszavazták, hogy önerőből lefektetik az alapot, majd júniusban, hogy a teljes munkálatot befejezik a város költségvetéséből. Júliusban ezt mégis visszavonták, mert a fejlesztési minisztérium kiadta a rendeletet a kormánypénzek folyósítására.

Végül végleg elfogyott a türelem, és a héten saját költségvetésből terítik le a koptató aszfaltréteget.

Ezzel a döntéssel tulajdonképpen lemondtak a kormánytámogatásról, ám még indig van kilenc jóváhagyott projekt, amire várják a központi pénzeket.