Remélhetőleg befejeződnek a tanintézetek felújítási munkálatai iskolakezdésig

Hajnal Csilla (R) 2017. augusztus 13., 12:57

Marosvásárhely összes iskolájának felújítására jut pénz a város költségvetéséből. Tény, hogy idén nagyobb összeget különítettek el a tanintézetek rendbetételére, mint a korábbi években, és mindenhol végeznek kisebb-nagyobb munkálatokat.

Tavaly kezdték el az Egyesülés negyed egyetlen általános iskolájának bővítését Fotó: Boda L. Gergely

A megyeszékhelyi tanintézetekben már javában dolgoznak, van, ahol osztálytermeket, máshol mosdókat és folyosókat tesznek rendbe szeptember 11-éig. Legutóbb a Tudor lakónegyedbeli George Coșbuc Általános Iskolában zajlottak nagyobb méretű beruházások, de folyamatban vannak a felújítások többek között a Dacia Általános Iskolában, a Friedrich Schiller, a Mihai Viteazul tanintézetben, a Szász Albert Sportiskolában, továbbá az Alexandru Papiu Ilarian Főgimnáziumban, az Unirea Főgimnáziumban, a Mihai Eminescu Pedagógiai Szakközépiskolában – idézi Claudiu Maiort a Zi de zi napilap, aki hozzátette, új bútorzatot is kapnak a tanintézetek.

Az Egyesülés negyed egyetlen általános iskolája, az Alexandru Ioan Cuza túl kicsinek bizonyult az utóbbi években, ezért a helyi tanács még a tavaly megszavazta annak bővítését.

A munkálatok befejezésekor tíz új tanteremmel, négy mosdóval és egy díszteremmel lesz gazdagabb az oktatási intézmény.

Claudiu Maior azt ígérte, hogy iskolakezdésig a diákok saját tantermeikben kezdhetik el az új tanévet. A bővítés által lehetővé válik a délutáni váltás felszámolása, eddig ugyanis helyszűke miatt kénytelenek voltak délutáni váltást bevezetni az iskolában.

Felújítás zajlik az Alexandru Papiu Ilarian Főgimnáziumban is, a folyosókon és a tantermekben dolgoznak éppen. Csak sürgősségi beavatkozások lesznek az Unirea Főgimnáziumban, a Bolyai Farkas Gimnáziumban és a Művészeti Szakgimnáziumban. A Bolyai Farkas Gimnázium esetében a konviktusnak otthont adó szárny homlokzatát felújították, a főépületnek viszont telekkönyvi akadályok miatt még nem tudtak nekifogni.