Ismét dolgoznak a csíkpálfavi úton

Kovács Attila 2017. augusztus 13., 11:50

Közel három éve, hogy röviddel a kezdés után leállt a Csíkdelnét Csíkpálfalvával és Csomortánnal összekötő megyei út felújítása. Most új kivitelező cég folytatja a munkát, jövőben be is fejezik.

Közel három év után folytatják a munkát. Hosszúra nyúlt beruházás Fotó: Ferencz Csaba/Facebook

Az újraalapozást kezdték el Csíkdelnén a 123E jelzésű megyei úton, amely összeköti a települést Csíkpálfalvával, és Csomortánnal. Az újraalapozáshoz ötven centiméteres mélységig kell leásni, hogy a módosított terveknek megfelelő szintre kerüljön az úttest. A Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálatának tájékoztatása szerint amennyiben az időjárási viszonyok ezt megengedik, idén aszfaltréteg is készülhet.

Lehetőséget látok rá, hogy a munkálatok nagy része még idén elkészüljön és jövő tavasszal teljesen rendbe tett úton járhatunk

– jelentette ki a munkálat elkezdésekor Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke.

Hosszú szünet

Hosszú szünet után folytatják az út felújítását, amelyet 2014 novemberében már egyszer elkezdtek, de rövidesen leállították a lakossági észrevételek nyomán.

A lakók azt kifogásolták, hogy az úttest az alapozás után magasabb lett, mint korábban, az esővíz pedig a kertekbe, udvarokba folyt be, eláztatva a pincéket is, megfelelő esővíz-elvezetés hiányában.

A megrendelő megyei önkormányzat által kért tervmódosítások a következő évben sem készültek el, 2016-ban szerződésbontás következett a kivitelezővel, egy Ploieşti-i céggel, amely emiatt perelt, de a törvényszék a megyei tanácsnak adott igazat.

Fotó: Ferencz Csaba/Facebook

Újratervezés történt

A kiviteli terv új változata a vízelvezetés jobb megoldását biztosítja, valamint bizonyos szakaszokon a karbantartási munkálatok nyomán kialakult útmagasság megtartását.

A a 4,4 kilométeres útszakaszon új átereszek is készülnek, megfelelő átmérőjű csövekkel, és mélyebb sáncokat alakítanak ki az út mentén, biztosítva az esővíz elvezetését. Az úttest kialakítása során 25 cm vastagságú töltés készül, 15 cm vastagságban tört követ helyeznek el, majd két réteg aszfaltot. Az út mentén födött járdát alakítanak ki, valamint a kapubejáratokat és bekötő utakat bejáratát is rendbe teszik.

Az új közbeszerzési eljárás nyomán a csíkszeredai ING Service Kft. kapott megbízást a felújítás elvégzésére, a szerződés értéke 5 millió 235 000 lej áfával együtt. A kivitelezési idő 12 hónap, a szavatossági idő pedig 5 év. Hargita Megye Tanácsa saját költségvetéséből és kormányzati forrásból finanszírozza a felújítást.

Fotó: Ferencz Csaba/Facebook

Megbeszélés Hargitafürdőn

Miután a Hargitafürdőre vezető 138A jelzésű megyei út felújításának tervezésére szerződést írtak alá, a megyei önkormányzat illetékesei múlt héten a hargitafürdői lakosokkal egyeztettek a tervezett munkálatokról. A tervezővel történt előzetes megbeszélések alapján az úttest betonelemeit összetörve felhasználnák az út alapozásához, így az út szintje 25 centiméterrel emelkedik majd jelenlegihez képest. A 6,6 kilométer hosszúságú útból 5,25 kilométer tartozik Hargita Megye Tanácsa ügykezelésébe, ezt a szakaszt újítják fel. A munkálatok során a bekötőutak és a kapubejáratok aszfaltozását, átereszek építését, cseréjét is elvégzik, ahol ez szükséges. Várhatóan novemberben a kiviteli tervek elkészülnek – tájékoztatott a megyei tanács sajtószolgálata.