Kisállatellátás vidéken is

Kömény Kamilla 2017. augusztus 12., 17:11

Egyebek mellett a házikedvencek ivartalanítását, oltását, antibiotikumos kezelését és ultrahangvizsgálatát is elvégzik a csíkszentsimoni állatorvosi rendelőben tavasz óta működő korszerű kisállatrendelőben.

A kisállatrendelő műtőjét mutatja Zörgő László. Egyelőre visszafogott az érdeklődés Fotó: Sándor Csilla

Két éve, 2015-ben vette át a csíkszentsimoni körzeti állatorvosi rendelőt a székelyudvarhelyi Zörgő László, aki mostanra nemcsak felújította a korábbi rendelő épületét, hanem

kisállatklinikával és állatpatikával is kibővítette a létesítményben elérhető szolgáltatások körét.

A mai világban már elvárásnak számít, hogy ne csak a haszonállatok ellátásával, hanem kisállatok kezelésével is foglalkozzon az állatorvos – vélekedik. S mivel Udvarhelyen is van egy kisállatrendelője, már az épület megvásárlásakor eldöntötte Simonban is működtetni fog egyet, hogy a vidéki embereknek is a rendelkezésére álljanak az azzal kapcsolatos legalapvetőbb szolgáltatások.

Fotó: Sándor Csilla

Kisállatrendelő tavasz óta

Első lépésként a magyar államtól pályázott 3,4 millió forintot (közel 51 ezer lejt), amelyből a kisállat-rendelő működtetéséhez szükséges új berendezéseket vásárolta meg. Utána saját költségén hozzáfogott az épület teljes külső-belső felújításához, amelyet a tervezett egy hónap helyett mintegy fél év alatt sikerült befejeznie a kivitelezőnek a nyár elején. De mihelyst annyira haladtak a teendőkkel, berendezték a kisállatrendelőt, amelyben tavasz óta fogadják a gazdikat állataikkal – foglalta össze röviden az előzményeket.

Amiben segíteni tudnak

Az Alcsíkon rendhagyónak számító rendelőben elsősorban

kisebb műtéti beavatkozásokra vannak felkészülve, mint az ivartalanítás, ugyanakkor fordulhatnak hozzájuk bélcsavarodás esetén, ha sebek ellátása, összevarrása szükséges. Végeznek fogkőeltávolítást, ultrahangvizsgálatot, antibiotikumos kezeléseket és a szükséges oltások beadását is vállalják

– sorolta az állatorvos.

Fotó: Sándor Csilla

Megjegyezte, mindezek mellett parazitológiai vizsgálatokat is végeznek – ennek előnye, hogy akár a haszonállatok esetében is székletből kimutatható, hogy van-e szükség, s ha van, mi ellen kell kezelni az állatot.

Biztosított feltételek

A szakember azt is bevallotta, vidéken már-már bevett szokás, hogy a nem várt macska- és kutyakölyköket el akarják altatni, vagy vízbe fojtják, elássák. Ahhoz viszont, hogy lehessen az állatokat ivartalanítani, szükséges egy minimális feltétel.

A rendelő révén már nem mondhatják a gazdák, hogy nincs ahol ivartalanítani az állatokat, vagy hogy csak a városban végzik el a beavatkozást, oda pedig nem utaznak el.

Zörgő László Fotó: Sándor Csilla

Egyik fő motivációja tehát a falusiak számára a minimális feltételek biztosítása volt, a másik pedig, hogy legyen egy megfelelő környezet, ahol a sürgősségi beavatkozásokat el lehet végezni – ezek nem gyakoriak, de mikor megtörténik a baj, nehéz a tulajdonosnál megoldani az ellátást – ismertette.

Az eddigi beavatkozásokról

Habár egyelőre nem túl nagy az igény ezen szolgáltatásokra, de azért voltak gazdák akik, különböző problémák esetén felkeresték a kisállatrendelőt.

Kezeltek már székrekedéses kutyát, végeztek vemhességvizsgálatot, ivartalanítottak macskát és oltásokat is adtak kisállatoknak.

Magyarországi gazda is felkereste már a létesítményt: Tusnádfürdőről utazott Simonba, hogy lázas kutyáját kezeltesse – részletezte Zörgő László. Mint megtudtuk, a rendelőben nemcsak a helyi kisállatok látják el, bárki felkeresheti szolgáltatásaik igénybe vételére a simoni létesítményt.

Fotó: Sándor Csilla

Állatpatika is nyílt

Mint a helyszínen megtudtuk, ezen a héten beindítottak egy állatpatikát is az épületben. Az ötlet annak okán fogalmazódott meg, hogy a rendelő épületében volt kihasználatlan felület, és mivel az alcsíki jelentős állatállomány ellátáshoz szükséges készítményekért rendszerint Csíkszeredáig kell utazni, úgy gondolták időt és energiát is spórolhatnak a környékbeli gazdáknak, ha nem kell mindenért a megyeszékhelyig autózniuk – avatott be az állatorvos. Meglátása szerint,

ahogy egy fogorvosi rendelőre vagy gyógyszertárra szükség van vidéken, úgy az állatpatikára is van igény, annál is inkább, hogy Alcsíkon mindeddig egy sem működött.

Fotó: Sándor Csilla