Osztrák győzelem a királyetapon

Székelyhon 2017. augusztus 11., 19:11

Az osztrák Patrik Bosman, a Hrinkow Advarics Cycling Team csapatának kerekese nyerte meg Székelyföld Kerékpáros Körversenyének 2. szakaszát. Összetettben csapattársa, Christian Mager átvette a vezetést Nicolae Tanovitchii-től.

Az osztrák csapat végig kitűnően teljesített, a befutónál is ők voltak a legjobbak Fotó: Sándor Csilla

A kánikula rányomta a bélyegét a pénteki időeredményekre, Székelyföld Kerékpáros Körversenyének mezőnye nem tudott 38 km/órás átlagsebességnél gyorsabban haladni.

Székelyudvarhely központjából, a Városháza térről indult a Király-etap, amely kétszer haladt át a Libán-tetőn, Udvarhelyről átkerekeztek Gyergyószentmiklósra, majd onnan vissza Fenyédig, innen pedig Csíkszeredába.

Az utolsó nap

Szombaton zárul a versen, a zárónapon két féletapot rendeznek: 3/A-szakasz (6,2 km, rajt 10 órától): Tolvajos-tető, Hármaskereszt – Hargitafürdő. 3/B-szakasz (125,4 km, rajt 17 órától): Csíkszereda – Csíkrákos – Csíkszentmihály – Szépvíz – Csíkszereda – Csíkszentkirály – Csíkbánkfalva – Csíkszentlélek + 11 kör Csíkszereda utcáin.

A Székelyudvarhely – Fenyéd – Küküllőkeményfalva – Zetelaka – Zeteváralja – Sikaszó – Libán-tető – Gyergyóújfalu – Gyergyócsomafalva – Gyergyóalfalu – Gyergyószentmiklós – Tekerőpatak – Gyergyóújfalu – Libán-tető – Zetelaka – Fenyéd – Máréfalva – Homoródfürdő – Kápolnásfalu – Szentegyháza – Tolvajos-tető – Csíkszereda szakasz első felében a magyar Bernád Bence (Kőbánya) és az ukrán Szergej Movcsan (Lviv) sikeresen szökött el a mezőnytől, Zetelakán már több mint egy perces előnyt kovácsoltak.

Az első sprinten is ők futottak be elsőnek, majd Libántelepen utolérte őket Mathias Grick (WSA) és Stevan Klisuric (szerb válogatott). A négyes közül Grick nyerte a Libán-tetői első hegyi kapaszkodást, ekkor előnyük öt perc volt a mezőnnyel szemben.

A gyergyószentmiklósi részsprintet Stevan nyerte, de a szökevények előnye ekkor már csak alig két és fél perc volt. Másodjára Movcsan ért fel a Libán- tetőre elsőként, a hegyről való ereszkedés szétzilálta a mezőnyt, Fenyéden még három perc fölött volt az előnyük az élen haladóknak, ám amikor a Cekend-tetői mászás elkezdődött, a mezőny már egyben volt.

Rusnac ért fel elsőnek a Cekend-tetőre, ezt követően egy 22 fős boly vált ki a mezőnyből, majd az is szétoszlott: az élbolyban tekert a teljes Hrinkow Advarics csapata, amely előrevetítette szakaszgyőzelmüket.

A szentegyházi részsprinten Christian Mager, a Tolvajos-tetőn pedig Rusnac nyert. Csíkszeredában szoros volt a befutó, egy közel 20 fős boly szinte együtt érkezett a város bejáratához. A Szabadság téren kialakított célvonalon az – egész szakasz alatt csapatként a legjobbnak tűnő – osztrák Hrinkow Advarics két tagja is az első három között haladt át.

Dobogós helyen végzett a Tusnád Drag Cycling Team (TDCT) versenyzője, Nicolae Tanovitchii is, de összetettben már nem ő az éllovas.

„Sokáig szervezetlennek tűnt a mezőny, aztán úgy döntöttünk, hogy mi átvesszük a verseny irányítását. Nagyon örülünk a szakaszgyőzelemnek, remélem a végén is mi állhatunk a dobogó legmagasabb fokára” – mondta beérkezés után Patrik Bosman.

A szakasz első három helyén végző kerékpáros a dobogón Fotó: Sándor Csilla

Az összetettben változás történt az élen, Tanovitchii elvesztette első helyét Magerrel szemben, de továbbra is kevés a két kerekes között a különbség. Mager az összetett éllovasának járó ING Service feliratú narancs-fekete mezt viseli szombaton az egyéni időfutamon, és bár ő az első a sprinterek között is, a Székelyföld piros-fekete mez Tanovitchii-n lesz.

Útlezárások Csíkszeredában

Székelyföld Kerékpáros Körversenyének megfelelő lebonyolítása érdekében szombaton Csíkszeredában és környékén forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra kell számítani. Délelőtt a Hargitafürdő felé vezető 138A jelzésű megyei úton teljes útlezárás lesz. Szombaton 16.45 és este 8 óra között lezárják Csíkszereda központját a forgalom elől. Útlezárás lesz a Temesvári sugárút, a Vár tér, a Szász Endre, a Puskaporos, a Tudor Vladimirescu, a Testvériség, a Hunyadi János, a Szék, a Márton Áron és a Decemberi Forradalom utcákban, valamint a Temesvári sugárúton. 

A legjobb hegymenő Rusnac lett a szakaszt követően, így holnap ő teker majd az ezüst színű Csíkszereda-mezben. A legjobb románként a sárga Ciuc Radler-mezt Daniel Crista viseli, míg a legjobb magyarnak járó zöld Magyar Turisztikai Ügynökség-mezt Valter Attila kapta. A legjobb 23 év alattinak járó kék Tusnád-mezt Moran Vermeülen viseli, a szakaszt követően a fehér, Amigo&Intercost Catline mez pedig a Hrinkow Advarics csapatának jutott.

11. Székelyföld Kerékpáros Körversenye, 2. szakasz, Királyetap (160,8 km): 1. Patrick Bosman (osztrák, Hrinkow Advarics Cycling Team) 4 óra 31:29 perc, 2. Christian Mager (német, Hrinkow Advarics Cycling Team) azonos idővel, 3. Nicolae Tanovitchii (moldovai, TDCT) ai., ... 29. Facundo Gabriel Lezica (argentin, TDCT) 8:35 perc hátrány, ... 41. Ruben Gabriel Ramos (argentin, TDCT) 8:35 ph., ... 58. Novák Károly Eduárd (romániai, TDCT) 16:36 ph., 59. László Péter (romániai, TDCT) 16:36 ph.

Az összetett verseny állása: 1. Christian Mager 8 óra 17:42 perc, 2. Nicolae Tanovitchii 2 másodperc hátrány, 3. Patrik Bosman 9 mph, 4. Daniel Crista (román, Bukaresti Steaua) 15 mph, 5. Moran Vermeülen (osztrák, Arbö Duratec-SKR) 22 mph, 6. Cristian Răileanu (moldáviai, Moldávia válogatottja) 26 mph., ... 25. Ruben Gabriel Ramos 10:04 ph, ... 27. Facundo Gabriel Lezica 10:11 ph., ... 56. Novák Károly Eduárd 28:07 ph, 57. László Péter 28:20 ph.