A hónap végéig lehet láttamoztatni az életjáradék-könyvecskéket

Kömény Kamilla 2017. augusztus 11., 20:06

Három hét maradt a 2016-ra érvényes életjáradék-könyvecskék láttamozására: augusztus 31-éig várják a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA) azokat a gazdákat, akik még mindig haszonélvezői a mezőgazdasági életjáradéknak.

Várják még a láttamoztatni akarókat a megyei APIA-hoz. Archív Fotó: Kristó Róbert

A könyvecske bemutatása lehetséges személyesen vagy hitelesített közjegyzői meghatalmazással (ennek három évnél frissebbnek kell lennie), esetleg megbízott révén vagy bírósági határozattal kinevezett gyám által. A 2016-os támogatásra való jogosultság megkapásához be kell mutatnia az életjáradékos könyvet, a haszonbérbeadásról szóló szerződést, az érintett vagy az őt képviselő személy személyazonossági igazolványát, egy banki folyószámláról szóló dokumentumot, valamint I. vagy II. fokú rokkantság esetében az orvosi szakértői bizottság véleményezését – hívja fel az érintettek figyelmét Lázár István, a Hargita megyei APIA munkatársa.

A mezőgazdasági életjáradék folyósítása a kedvezményezett elhunytával megszűnik, s habár ez a jog nem örökölhető, a halál pillanatában érvényes életjáradékot megkaphatják a hozzátartozói – amennyiben a határidő lejárta előtt benyújtják a kérést az APIA megyei székhelyén. Ebben az esetben a következő okmányok eredetijének felmutatása szükséges: az elhunyt életjáradék-könyvecskéje, halotti bizonyítvány, az örökösödést igazoló okmány, az örökös személyi igazolványa, több örökös esetén, a közjegyző által hitelesített nyilatkozat annak az örökösnek a megnevezésével, akit kijelölnek az életjáradék átvételére, illetve a kijelölt örökös banki folyószámlájáról szóló igazolás – emelte ki a szakember.