Gitárfesztivál a hétvégén is

Szász Cs. Emese 2017. augusztus 11., 15:28

Érdemes még a hétvégén kihasználni, hogy a világ legnevesebb gitárművészei Marosvásárhelyen tartózkodnak és különleges koncertekkel, hangversenyekkel lépnek fel. A 12. Harmonia Cordis Gitárfesztivál vasárnap estig tart még.

A nagy-britanniai Jon Gomm különleges technikát alkalmaz Fotó: Marek Zawrotny

Pénteken a koncertek sora már 16 órakor elkezdődik a Kultúrpalotában, ahol marosvásárhelyi fiatal tehetségek zenélnek.

Este immár a marosvásárhelyi várba várják a gitárszólamok szerelmeseit,

ahol egy rock-jazz estre számíthatnak a Monyo Project Acoustic közreműködésével. Az est második részében a Pusztai Antal Jazz band muzsikál.

Szombaton a fesztivál kiemelt vendége, a nagy-britanniai Jon Gomm tart technikai bemutatót 15 órától a Kultúrpalotában. A zenész először koncertezik Romániában, de nem csak ezért érdekes, nagyon különleges technikát alkalmaz, fingerpicking style a neve.

A fingerpicking azt jelenti, hogy mindkét kezével játszik a gitár nyakán, akusztikus gitár segítségével hoz létre dob hangokat, basszus és dallam hangokat egyszerre. Az ő dalait különféle hanghatások és stílusok kísérik, beleszámítva a blues, soul, rock és még a metál stílust is.

Aznap az esti koncertek is visszatérnek a Kultúrpalotába, 19 órától a venezuelai
Gabriel Guillén koncertezik, majd a német Katrin Klingeberg, valamint a chilei Sebastián Montes duó veszi át a színpadot.

A fesztivál zárónapján, vasárnap jó idő esetén a marosvásárhelyi várban zajlanak a koncertek. A magyarországi Girán Péter flamencót játszik, majd a hazai Radu Vâlcu Răzvan Florescu duó lép fel. A záró koncertet pedig a nagy-britanniai Jon Gomm biztosítja.

A széles körű közönség megnyerése érdekében ingyen belépést biztosítanak minden érdeklődőnek a szervezők.