Több véradóra lenne szükség Udvarhelyszéken

Széchely István 2017. augusztus 11., 20:40

A véradók hiánya országosan problémát jelent a kórházaknak a nyári időszakban, nincs ez másként Székelyudvarhelyen sem. A vérhiányt az is súlyosbítja, hogy itt dolgozik a megye egyetlen hematológusa.

Kevesen vannak. Az önkéntesek egy része a véradás kedvező élettani hatásai miatt ad vért

A véradók számának csökkenése miatt a szükséges mennyiségnél 20–30 százalékkal kevesebb vért gyűjtenek be a székelyudvarhelyi kórházban a nyári időszakban.

„Kijelenthető, hogy kevés a véradó” – fogalmazott Lukács Antal. Az intézmény igazgatója megjegyezte, hogy

ma már pótolható a vérveszteség egy része intravénás gyógyszerrel, ám dacára annak, hogy egyre gyakrabban alkalmazzák ezt a módszert, még így sem fedezi a szükségleteket az a vérmennyiség, amelyet a donoroktól begyűjtenek.

A vért egyébként a Hargita Megyei Vérközpontba szállítják, majd onnan kapják vissza a szükséges mennyiséget. Hiány esetén is a megyei vérközpont egészíti ki a kórháznak kiutalandó mennyiséget. Ez átlagban húszszázalékos pótlást jelent – tudtuk meg Lukács Antaltól. Az igazgató elmondta, amióta van hematológusuk (a vér, a vérképző- és nyirokszervek betegségeivel foglalkozó szakorvos), azóta a vérszükséglet is megnőtt a kórházban. Az okok közé tartozik az is, hogy Hargita és Kovászna megyékben nincs más hematológus, sőt Maros megyében is csak egy van, így a környékbeliek mellett a szomszédos megyékből is érkeznek betegek Udvarhelyre.

Egyébként a tervezett sebészeti beavatkozások előtt véradásra kérik a betegek hozzátartozóit, így nemcsak páciensek, hanem véradók is érkeznek a szomszédos megyékből.

Napi húsz az átlag

A véradók egy része kérésre, rokon, barát vagy ismerős műtéti beavatkozása miatt megy el vért adni a kórházba. Vannak rendszeres véradók is, köztük több belügyminisztériumi szerv – a csendőrség, a tűzoltóság, valamint a kerekerdői katonai alakulat – alkalmazottai is szervezetten elmennek időnként vért adni – tájékoztatott Csíki Zsuzsa, a székelyudvarhelyi kórház vérközpontjának munkatársa, hozzáfűzve, hogy

az önkéntesektől fejenként 450 milliliternyi vért gyűjtenek be.

Noha csütörtökön mindössze hét véradó kereste fel az udvarhelyi központot, egy-egy gyűjtési napon átlagban húszan adnak vért, de legkevesebb harmincra lenne szükség.

Év eleje óta 75 és 163 között volt a véradók száma havonta, ez éves átlagban 1000–1200 véradót jelent, de a kórház vérközpontjának munkatársa szerint legalább 1500-ra volna szükség.

A rendszeres felajánlók között olyanok is vannak, akik a véradás kedvező élettani hatása miatt önkénteskednek, de nem mellékes az sem, hogy a véradáskor számos költséges laborvizsgálatot ingyen elvégeznek – tájékoztatott Csíki Zsuzsa. A székelyudvarhelyi kórház vérközpontjában – a poliklinika második emeletén – kedden és csütörtökön 8 órára várják a véradókat.

„Vérszegénység” megyeszerte

A nyári időszakban havonta 100–200 egységgel kevesebb vért tudnak begyűjteni a szükséges mennyiségnél – közölte megkeresésünkre Kopacz Ildikó, a Hargita Megyei Vérközpont vezetője. Havonta átlagban 400–500 önkéntes ad vért megyeszerte, ilyenkor viszont 100–200-zal kevesebb, mint máskor. A megyei vérközpont vezetője azt is elmondta, hogy

székenként nagyjából egyforma a véradási kedv, e tekintetben nincs számottevő különbség Udvarhelyszék, Csíkszék és Gyergyószék között.