Vihar is, kánikula is lesz a hétvégén

Székelyhon 2017. augusztus 11., 14:28

Első- és másodfokú riasztásokat adott ki a hétvégére az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) a kánikula, illetve a várható vihar miatt.

Illusztráció Fotó: Viharvonal

Szombaton 9 órától 18 óráig két délnyugati megyében narancssárga, Erdély és Moldva nagy részén, a Bánságban, Munténiában és Olténiában pedig sárga vészjelzés lesz érvényben a hőség miatt. Mehedinţi és Dolj megyében 38-39,

az ország többi részén 35-37 Celsius-fokos nappali csúcshőmérséklet várható, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladja a kritikus 80-as szintet

– tudósít az Agerpres.

Az ország nyugati és délnyugati megyéire

a vihar miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Ez Bihar, Temes, Arad, Hunyad, Krassó-Szörény és Mehedinţi megyére, illetve Kolozs, Fehér és Gorj megye hegyvidéki térségeire érvényes szombaton 18 órától vasárnap 12 óráig. A jelzett térségekben a fokozott légköri instabilitás miatt felhőszakadásra, villámlásra, viharos erejű szélre és akár jégesőre is számítani lehet.

A lehulló csapadék mennyisége meghaladja az 50-60, helyenként a 80-90 litert négyzetméterenként.

Nyugat-Erdélyben, Máramarosban és a Körösök vidékének északi részén, valamint Olténiában elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben szombaton 18 órától vasárnap 12 óráig a várható felhőszakadások miatt. Itt a csapadékmennyiség meghaladja a 25-30, elszórtan akár az 50 litert is négyzetméterenként.