Készül a Szent László rockoratórium

Péter Beáta 2017. augusztus 11., 12:53

Gőzerővel zajlanak a zenekari-, kórus- és táncpróbák, az egyeztetések, készülnek a jelmezek, a bábok, jövő héten érkeznek a hang- és fénytechnikusok, egy csíkszeredai kovácsműhelyben pedig a királyi koronát formázzák.

Fotó: Sándor Csilla

A Csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának minden szintjén próbál egy-egy csoport, ki a színpadon, ki az előtérben, fent az emeleten, lent a pincében. A Németországban élő, csíkszeredai rendező, Tarjányi Krisztina három nappal ezelőtt érkezett meg, most áll össze a nagy csapat – tudtuk meg Sántha Zsuzsannától, a Role zenekar egyik tagjától.

A néptáncosok és a modern táncosok külön-külön próbálnak, a zenekar is eddig külön próbált. Nyolcadikától kezdett összeállni a csapat, ki van alakítva a próbarend huszadikáig.

Nemsokára kezdődnek a vonós próbák a zenekarral, tizenötödikétől pedig a zenekar és a táncosok már közösen próbálnak. Tizenhatodikától a technikával próbálunk, mivel élő produkció lesz, komoly beállításokat, előkészületeket igényel a hang- és fénytechnika” – magyarázta.

Az előadásban látható lesz a Tóth Larissa táncstúdió táncosai – Tóth Larissa és Zaiba Anikó koreográfusok vezetésével – , a taplocai néptánccsoport és a csíkszentkirályi néptánccsoport tagjai. Őket Kelemen Szilveszter és Kósa Gabriella vezeti. A kórus és a zenekar tagjait erre az alkalomra verbuválták, tanárok, kántorok, diákok, zenészek alkotják. Ugyanakkor kiegészíti a csapatot a csíkszentsimoni fúvószenekarból egy kisebb fúvós és dobos társaság, valamint több statiszta is.

Fotó: Sándor Csilla

Óriásbábok a színpadon

Az előadásban két óriásbáb, egy csodaszarvas és egy kígyó is látható lesz majd, valamint húsz, Ellenség-bábnak elnevezett figura. A bábokat Albert Zsuzsa és Bakó Klára képzőművész készítette, mint mondták, mintegy egy hét alatt, igaz, reggeltől késő estig dolgozva rajtuk. „Dróthálóból van a bábok szerkezete, ezeket fehér textillel vontuk be. A szarvas három méter hosszú és mintegy három méter magas. A kígyó hét méter hosszú. Ez utóbbit hat ember tudja mozgatni, a szarvast kettő. A kígyó araszos körökből van összerakva és összekötöttük, hogy tudjon hullámozni. A szarvasnak nincsenek lábai, a textilt hagytuk lógni, mert mozgáskor jó látvány. Az Ellenség-figuráknak a fejét újságpapírral és gézzel kasíroztuk be, egyfajta gyökérbábok, ágakból van a fejük. Bakó Klára fogja megfesteni az arcokat. Az óriás figuráknál nagy bábmozgatási technika nem szükséges, inkább az összehangolt mozgás fontos” – magyarázta Albert Zsuzsa.

A jelmezek kapcsán megtudtuk, a fehér szín fog dominálni, többnyire fehér vászonból készülnek a ruhadarabok. Szent Lászlónak kék és arany színű lesz a palástja. A Máriát alakító táncosnak fehér köntöst és arany palástot visel majd.

Fotó: Sándor Csilla

Újraalkotott kellékek

Szent László szerepében Veress Albert színművész látható majd.

A király koronáját, koronázási kardját és bárdját Bene János kovácsmester készíti, akit meg is látogattunk csíkszeredai műhelyében.

„A Role kért fel a munkára Földi Zsuzsa kezdeményezésére. Az az elképzelés, hogy az eredeti koronának a másolatát készítsük el. Papírból készítettem egy modellt, utána elkészül a fémes rész, azt bezománcozom, festem, megadom a formáját. A kardnál kinagyolom, utána 1100 Celsius-fokos tűzben alakítom. Ezt követően jön a csiszolás, fényezés, majd hőkezelés következik, népiesen megedzem az élét, hogy megfelelő keménységű és rugalmas legyen. A markolat az eredetihez hasonlóan piros anyaggal lesz bevonva, aranyszálakkal átszőve. A bárd tervezését rám bízták, azt jövő héten készítem el” – magyarázta a kovácsmester. A munkafolyamatról elmondta, a darabokat előkészíti, megfelelően kinagyolja, felszabja az anyagot, utána tűzben alakítja kalapáccsal és más segédeszközökkel.

Ez egy kicsit újraalkotás is. A koronát annak idején ötvösök készítették, itt most acélból dolgozunk, aranyozott színnel kezeljük.

Fotó: Sándor Csilla

A korona megfestésében egy bútorfestő kolléga, Bíró Gyöngyvér fog segíteni. Ezek három-négy kilós darabok, inkább a látványon van a lényeg.

A kialakításban a kellemest a hasznossal, a megfelelőt a hagyományossal kellett ötvözni.
Ígéretesen haladnak

Tarjányi Krisztina szerint jól állnak a próbákkal, az előkészületekkel. „Először a bábokat mutatták meg nekem, amelyen az utolsó előtti simításokat végezték. Ki is tudtuk próbálni őket, megmozdult a csodaszarvasunk, a nagy Ellenség-bábok.

Nagyon inspiráló volt szembetalálkozni azokkal a bábokkal, amelyeket megálmodtunk, és nagyszerű dolog, hogy kerülnek Csíkszeredában olyan emberek, akik ezt meg is valósítják.

Rendkívül jól esett első nap találkozni ezzel. Ezt követően bent voltam egy kóruspróbán, másnap találkoztam a balett-táncosokkal, akikkel átnéztük a részeket, majd a néptáncosok is csatlakoztak. Így a már sikerült három jelenetnek is a végére járni, illetve részleteiben még két jelenetnek. Csütörtökön volt a főszereplőnkkel az első találkozás és lejárópróba. Vasárnap lesz még egy nagy hajrá, amikor néhány jelenetnek még létre kell jönnie, illetve össze kell fésülni a balettes koreográfiát a néptáncossal.

Ígéretes, ahogy állunk

– mutatott rá a produkció rendezője.

Fotó: Sándor Csilla

A rockoratóriumot augusztus 20-án este kilenc órától lehet megtekinteni a csíkszeredai Szabadság téren.

A rockoratóriumról

A 30 éves Role zenekar jubileumi eseményeinek fontos mozzanata a Szent László, légy velünk! nagyszabású produkció bemutatása. A rockoratórium és táncjáték történelmi tényekre, népi énekekre, zsoltárokra, valamint a lovagkirályhoz kapcsolódó legendakörre épül. A mű forgatókönyvének magja a néhai Papp Kincses Emese műve, a produkcióval az ő emléke előtt is tisztelegnek. Az alkotók a nagy király alakját a zene és tánc egységével szeretnék közelebb hozni a ma emberéhez, erősítve a magyarságtudatot, a szülőföldhöz való ragaszkodást. A szabadtéri produkció megtekintése ingyenes lesz, mivel az alkotók szeretnék, ha a mű üzenete minél több emberhez eljutna.