Csíkszeredának is megmutatják a Virtuózok tehetséges fiataljait

Péter Beáta 2017. augusztus 11., 12:15

Nagyszabású Virtuózok gálakoncertet tartanak Csíkszeredában augusztus 12-én este 7 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában, a Class Értékeink Egyesület, Artstart4You szervezésében.

Molnár Levente: a saját munkánk gyümölcsét tudjuk szüretelni a mostani koncerten Fotó: Sándor Csilla

A szülőföld komolyzenei élményben való részesítése és a fiatal tehetségek felkarolása – ez volt az álma többek között Molnár Levente Csíkszeredában nevelkedett Liszt-díjas operaénekesnek, aki legutóbb Zürichben lépett fel, legközelebb Budapesten fog Bánk bán címszerepet énekelni az Erkel Színházba, utána ismét Zürich, majd Tokió következik. De előtte még

a csíkszeredaiaknak megmutatja a Virtuózok erdélyi tehetséges fiataljait, és Mester Viktória Jászai-díjas operaénekessel ő maga is fellép.

„Olyan fellépők lesznek most a gálakoncerten, akik annak köszönhetik, hogy idehaza és Magyarországon is elismert muzsikusok lettek, hogy elhoztuk ide a Virtuózokat, majd kivittük őket a versenyre, ahol támogatásokat, ösztöndíjakat kaptak.

Egy kicsit a saját munkánk gyümölcsét tudjuk szüretelni a mostani koncerten. A hazai mindig finomabb, és nagyon érdekes lesz a fellépők sora, mert ők a sajátjaink, akik ugyanúgy szívvel-lélekkel jönnek ide koncertezni, mint ahogy én is az itthoni közönségnek

– fogalmazott lapunknak Molnár Levente.

Fontos a támogatás

Az operaénekes rámutatott, nagyon sokan támogatták a programot és a gyerekeket – ki egy vállveregetéssel, ki anyagilag. Mindenféle támogatás jól jön, mert

ha ezek a fiatal tehetségek úgy érzik, hogy valaki figyel rájuk, fogják a kezüket, vannak elvárásaik feléjük, akkor a zenén keresztül szép dolgokat tudnak megvalósítani.

„Jó érzés volt innen elmenni, mert támogattak – a szüleim, az iskolám, a tanáraim – és jó szívvel jövök vissza.

Székelyföldnek szüksége van azokra az erőkre, akik itt születnek és valamivé válnak, és mások szerint is elismerendő. De jöjjenek is haza, mert a gyökereiket nem szabad elszakítsák és azoktól megváljanak. És ezek a gyerekek mind olyanok.

Ugyanakkor tudják, hogy bármikor egy kérdéssel, anyagi támogatásért, beajánlásért van kihez forduljanak. A legtöbb erdélyi gyereknek az elmúlt fél évben úgy tudtam segíteni, hogy beajánlottam meghallgatásra, és azonnal munkát, ösztöndíjat kaptak. Én úgy érzem, hogy ennek van értelme. Meg tudjuk mutatni, hogy ebben sem vagyunk sokkal kevesebbek, sőt többek vagyunk a nagy nemzetekhez képest. Nagyon nagy tehetségek bukkannak fel. Annak idején én is éreztem a karrieremben, hogy mikor voltak azok az időszakok, amikor könnyen megbicsaklottam volna. Ezért kell a gyerekeknek fogni a kezét. Az egyesületeket is azért hoztam létre, és olyan barátaimat kértem meg, hogy legyenek a tagjai, akik ugyanezeket az értékeket díjazzák, és támogatókat és összeköttetéseket tudnak szerezni” – fejtette ki Molnár Levente.

Mint mondta,

egy tehetségkutató központ létrehozásán dolgoznak épp Magyarországon, és az erdélyi gyerekekre is számítanak ott.

Molnár Levente egy másik nagy terve, hogy egy székelyföldi opera-vándortársulatot hozzon létre, amelynek minden évben máshol lenne a székhelye. Úgy véli, szükség lenne egy ilyenre, és volna közönsége.

Fotó: Sándor Csilla

Jobbá tenni a világot

„Most a művészet a zene világában igényel egy szabad zseniséget, egyfajta vagányságot, egy fölszabadult életformát, aminek az első számú célpontja az alázat a művészettel szemben és azt minél jobban kiismerni. Most, hogy én is apa lettem, látom, hogy egy olyan világot érdemes teremteni, ahol kicsivel jobban élnek, és a nehézségeket is jobban el tudják fogadni. A muzsika erre is megtanít.

Azért is karolom fel a tehetséges gyerekeket, mert sokkal jobb egy olyan világban élni, ahol a kortársak boldogak és jobbá tudjuk formálni a közönségünket

– hangsúlyozta az énekes. Hozzátette, a komolyzene úgy nyereséges, hogy lélekemelő, nemesíti a lelket, és ez nekünk nagy kincsünk. Ha egy nemzetnek jó művészei vannak, akik világszinten megállják a helyüket, akkor az a régió aszerint értékelődik fel.

Azt szeretném, hogy ezek a gyerekek is emeljék a színvonalat, tegyenek hozzá, hozzanak haza dolgokat. Aki minket támogat, saját magát támogatja, a régióját támogatja, aki a zenei tehetségeket, a fiatalokat támogatja, mind idehaza fektet be.

Örülök, hogy Csíkszeredában komoly kulturális kavalkád van. Sok nagyváros megirigyelhetné ezt a gazdagságot és ezt az életminőséget, ami itt van. Úgy érzem, hogy a zenés színház és a klasszikus zene is komoly szerepet kell kapjon ebben” – összegzett Molnár Levente.

Archív Fotó: Veres Nándor

A gálakoncert fellépői

A gálakoncerten a kézdiszentléleki Török Ákos (zongora), a pécsi Boros Misi (zongora), a nagyváradi Mészáros Levente (ének), az ákosfalvi Jakab Roland (hegedű), a madarasi Petres Lajos Tamás (zongora), a kolozsvári Kis Radu (hegedű), a csíkszeredai Ioni Eduárd (zongora), a csíkszeredai Ioni Renáta (fuvola), a marosvásárhelyi Nagy Krisztina (zongora), a gyimesközéploki Tímár Kinga (ének), a nyárádkarácsonyi Pethő Rebeka (fuvola), a sepsiszentgyörgyi Máthé Izabella (fuvola), a csíkszeredai Sass Barbara (zongora) és a budapesti Szüts Apor (zongora), valamint Molnár Levente Liszt-díjas operaénekes és Mester Viktória Jászai-díjas operaénekes lép fel. Vezényel Bolyki Zoltán, közreműködik a Csíki Kamarazenekar.