Eladói állásra kötötték a legtöbb munkaszerződést

Székelyhon 2017. augusztus 11., 10:59

Eladói munkára kötötték a legtöbb munkaszerződést 2016-ban Hargita megyében – derül ki a megyei munkaerő-elhelyezési ügynökség adataiból.

Illusztráció Fotó: Thomas Campean

Az intézmény igazgatója, Tiberiu Pănescu szerint a mesterségek rangsorát az eladói szakma vezeti, 2173 ilyen munkaszerződést kötöttek tavaly Hargita megyében – számol be az Agerpres.

Ez nem azt jelenti, hogy ennyi új eladói állás létesült, hanem arra utal, hogy nagy a személyzeti fluktuáció, illetve, hogy néhány gazdasági társaság nagyon rövid ideig működik

– hívja fel a figyelmet a szakember.

Pănescu hozzátette, emellett 2323 szakképzetlen munkást alkalmaztak tavaly a megyében, többek között a készruhagyártás, a fakitermelés és fafeldolgozás terén.

Kamionsofőri munkakörbe 1033 személyt vettek fel, árukezelőnek 948 személyt alkalmaztak, asztalosmunkára 845, biztonsági őrnek 750, takarítói állásra pedig 674 személlyel kötöttek munkaszerződést.

Ami a tevékenységi területeket illeti, az első helyen a kereskedelem és a szolgáltatások állnak (több mint 5 ezer szerződés), ezt a közszféra (1592 munkaszerződés), a szállítás (1433 munkaszerződés), a faipar (1350 munkaszerződés), az egyéb iparágak és az építkezés (2500 munkaszerződés), illetve a közélelmezés (642 munkaszerződés) követi.

Az adatok kapcsán az igazgató kiemelte,

bár a kereskedelem és szolgáltatások terén jegyezték a legtöbb munkaszerződést, ezek a munkahelyek alacsony bérekkel járnak.

Pănescu szerint ugyanakkor az a tény, hogy a közszféra az élmezőnybe tartozik,

nem tünteti fel túl jó fényben a megye gazdaságát,

bár – tette hozzá – az ebben az ágazatban jegyzett munkaszerződések nagy száma azzal is magyarázható, hogy évente vizsgát hirdetnek a végleges, illetve helyettesítő tanári és tanítói helyekre, és a vizsgák nyomán minden évben új szerződések köttetnek.