Nem csak az utat hozzák rendbe, a patak medrét is szabályozzák

Fülöp-Székely Botond 2017. augusztus 10., 22:01

Szeptemberben kezdené el és ugyanabban a hónapban be is fejezné a Felsőboldogfalva határában több éve leszakadt út javítását Hargita Megye Tanácsa. A munkálat a bürokratikus eljárások miatt húzódott el.

Fotó: Pál Árpád

Nagyjából 805 ezer lej áll rendelkezésre a Boldogfalva határában leszakadt út megjavítására – fejtette ki egy csütörtöki sajtótájékoztatón Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. Mint mondta, a kivitelezést egy szászrégeni vállalat nyerte el, amelynek legkésőbb szeptember elején kell hozzáfognia a munkához.

Az építkezés részeként tizenkét méter mélyre lefektetett betonoszlopokkal fogják stabilizálni az utat,

valamint a közeli patak medrét is szabályozzák úgynevezett gabionokkal. Utóbbira azért van szükség, hogy a víz ne moshassa alá az utat, ahogyan ezt korábban tette.

Bízom benne, hogy olyan munkát végez a kivitelező, hogy az elkövetkező időszakban nem lesznek problémák az érintett szakaszon

– jelentette ki az alelnök, hozzátéve, hogy az építkezést még szeptemberben be kell fejezni. Bíró szerint egyébként túlságosan bürokratikus a közigazgatás, rengeteg dokumentációt kell készíteni, illetve rengeteg eljárást kell lefolytatni egy ilyen volumenű munka megvalósításához, ezért tolódott el a kivitelezés.

Nem vagyunk, mert nem is lehetünk büszkék arra, hogy ennyit kellett várni a megoldásra, ám egy olyan munkálatról van szó, amelyet el kell végezni

– fogalmazott, hozzátéve, hogy több ilyen útszakasz is van még a megyében, amelyek esetében nehezen tudnak előrelépni. Hangsúlyozta, szükség volna egy olyan törvény kidolgozására, amely legalább olyankor lehetőséget biztosít a gyors beavatkozásra, amikor életveszélyes helyzet áll fenn.

Helyreállítják az elcsúszott utat

A nyári karbantartás részeként helyreállítják az elcsúszott útszakaszokat Boldogfalva és Szentmárton között – jelentette be Bíró Barna Botond. Mint mondta, a munka során felvágják az aszfaltot, majd lekövezik a problémás részt, amire újból burkolat kerül.