Tavalyhoz képest feleannyi üdülőjegyet osztott ki a nyugdíjpénztár

Bíró Blanka 2017. augusztus 10., 19:39

Kovászna megyében is gondot okoz, hogy idén kevesebb kedvezményes üdülőjegyet kaptak a nyugdíjasok.

Illusztráció Fotó: Kristo Robert

Az előző évekhez képest mintegy felére csökkent idén a nyugdíjasok számára az állam által kibocsátott kedvezményes üdülőjegyek száma, amely felháborodást keltett az érintettek körében.

Több megyei nyugdíjpénztár is arról számolt be, hogy az első félévben az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva mintegy feleannyi kedvezményes jegyet tudtak értékesíteni. Köllő Piroska, a Kovászna megyei intézmény sajtószóvivője lapunknak elmondta: országos szinten 12 kezelőközpontnak az országos nyugdíjpénztár a főrészvényese, köztük van például a kovásznai Dacia-szálló. Ezek esetében nem merült fel probléma, időben és megfelelő számban megkapták a kedvezményes kezelőjegyeket. A magánszolgáltatókat azonban ettől az évtől közbeszerzés során kell kiválasztani, a procedúra pedig hosszadalmas, a fellebbezések miatt késtek a szerződéskötések, így

számos megyében nem kapták meg időben az utalványokat.

Köllő Piroska arról is beszámolt: a háromszéki nyugdíjasok körében Kovászna és Tusnádfürdő a legnépszerűbb. Kovásznán nem is voltak gondok, ám Tusnádfürdőre csak negyedannyi jegyet kaptak, mint tavaly. A korábbi években előfordult, hogy ha valamelyik megye nem értékesítette az összes jegyét, akkor ezeket szétosztották ott, ahol hiány merült fel, de most ebben sem reménykedhetnek, hiszen az egész országban keveslik a szelvényeket.

A kedvezményes kezelőjegyeket a társadalombiztosítási alapból finanszírozzák, a 16 napos üdülés során pedig a nyugdíjasok 12 napig részesülnek gyógykezelésben. Az ár tartalmazza a szállást és az étkezést is. A költségekhez az érintetteknek bruttó nyugdíjuk 50 százalékával kell hozzájárulniuk. Köllő Piroska arra biztatja a nyugdíjasokat, hogy ha igényt tartanak a kedvezményes gyógykezelésre, mégis nyújtsák be a kérést a megyei pénztárban. Az utalványokat pontszámok alapján ítélik oda, ezt nem helyben bírálják el, hanem az országosan egységes számítógépes programba kerülnek. A betegnyugdíjasok nagyobb pontszámot kapnak, illetve azok a nyugdíjasok is, akik az elmúlt években nem vették igénybe a kedvezményt.