Szomszédoknál laknak a tűzeset károsultjai

Balázs Katalin 2017. augusztus 10., 20:48

Elszállították az elszenesedett gerendákat, a rengeteg cseréptörmeléket, így jelenleg tető nélküli a Kossuth Lajos utcai ikres ház. Az augusztus elsejei tűz, amelyet a tűzoltósági jelentés szerint rövidzárlat okozott, lakhatatlanná tette a Vita és Kercsó család otthonát.

Fotó: Balázs Katalin

A földszint mennyezetét tartó, elszenesedett gerendák helyére újak kerülnek, remélhetőleg hamarosan új szarvazat is lesz a házon. A kalákázók munkáját Vita Csaba hangolja az össze, ő az egyik károsult, aki felvállalta, hogy a teljes tetőzetet, Kercsóék részét is beleértve rendbe teszi.

Nem saját erőforrásból építkeznek Vitáék, hiszen

a tűz után a tetőtéri lakásukban semmi nem maradt, ruhát is mástól kaptak.

{K1}

Kérdésünkre elmondta, sok jószándékú emberrel találkozott, ki miben tud, segít. Felajánlások vannak faanyagra, nyílászárókra. Hogy még mire lenne szükség? Ahogyan haladnak a munkálatokkal, úgy derül ki, milyen építkezési anyagot kell pótolni. Jelen pillanatban készpénzzel tud segíteni az, aki szeretne. Később, ha már tető lesz a házon, lehet gondolkodni a berendezésen, addig viszont az sincs, ahol tárolni.

A Vita családot szomszédaik fogadták be,

két kisgyerekükkel ott laknak ideiglenesen.

Szintén szomszéd, egy Németországban lévő személy ajánlotta fel házát a Kercsó családnak ideiglenes lakhelyként. Ottjártunkkor a háziasszony, Kercsó Mária-Magdolna mondta el, mennyire

nehéz hetvenévesen egy ilyen esettel szembesülni.

A lakásnak mennyezete sincs, garázsban, színekben van mindenük, ami megmaradt. A korom belepte, víz megáztatta a bútorokat, a könyvek penészednek. Nem csak a saját, lányuk ingóságai is a házban voltak. Kisnyugdíjasok, így minden segítséget szívesen fogadnak a talpra álláshoz. Ruhán kívül mindennek örvendenek, az élelmet és más támogatást is beleértve. Amit eddig kaptak, azt hálásan köszönik.

Adakozók figyelmébe

Az alábbi számlaszámokra lehet pénzbeli támogatást utalni a Kercsó és Vita családnak. A telefonszámokon pedig egyéb felajánlásokat lehet tenni.

Kercsó Andrei, RO37CECEHR0308RON0348421. Telefon: Kercsó András 0748-977 968, Kercsó Mária Magdolna 0748-314 383.

Vita József Csaba, RO97BRDE210SV22181492100. Telefon: 0740-252 802.