A júliusban kapott oltóanyag-mennyiség év végéig lefödi a szükségleteket Hargita megyében

Molnár Rajmond 2017. augusztus 11., 09:31

Év végéig lefödi a szükségleteket Hargita megyében a júliusban kapott kanyaró elleni vakcina-készlet, ahol fertőző gócok alakultak ki, ott kampányszerűen oltanak a háziorvosok. A kormány jövőtől kötelezővé tenné a védőoltások beadását.

Határozottan fellépnek a kanyarójárvány ellen. Illusztráció

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság július folyamán mintegy 8000 kanyaró elleni vakcinát kapott az egészségügyi szaktárcától. Ezek hármas hatásúak, tartalmazzák a kanyaró, a járványos fültőmirigy-gyulladás vagy mumpsz és a rózsahimlő elleni védőszérumot, ezek kezdőbetűinek mozaikszavából alkották az oltás nevét: románul a ROR (rujeolă, oreion, rubeolă), magyarul a MMR (morbilli, mumps, rubeola) használatos.

Tar Gyöngyi, a közegészségügyi igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta,

a július 15-én kapott oltóanyag év végéig lefödi a szükségleteket a megyében, ami kifejezetten jó, hiszen tavasz folyamán voltak problémák az oltóanyag hiányából fakadóan.

Kifejtette, a közegészségügy munkatársai folyamatosan dolgoznak az oltatlan, már kilenc hónapos kort betöltött gyerekek beoltásán a megyében. Azokban a közösségekben, ahol már felütötte a fejét a kanyaró, fertőző gócok alakultak ki, ott „kampányszerűen oltanak” a közegészségügy munkatársai és a háziorvosok – tette hozzá Tar Gyöngyi.

Hargita megyében inkább gondatlanságból, mint szándékosságból mulasztották el az oltást a szülők. Nem azért mert visszautasítanák azt, hanem azért, mert a szóban forgó szülők vagy nem tartózkodtak itthon, vagy vándor életmódot éltek, de sokszor az is előfordul, hogy nincsenek regisztrálva egyetlen háziorvoshoz sem, így nem kerülnek be a járványtani intézkedések szórásába

– magyarázta a közegészségügy vezetője, hozzátéve, hogy a kollégái ezekben a közösségekben próbálják meg azonosítani azokat a gyerekeket, akik még nincsenek beoltva. A legutóbbi adatok szerint

Hargita megyében az éve eleje óta 200 kanyarós esetet diagnosztizáltak.

Ezek kifejezetten közösségi fertőző gócok, nagyon ritka az olyan eset, aki ezeken a közösségeken kívül fertőződött meg – mondta Tar Gyöngyi.

Iskolába csak immunizálva

Gyakorlatilag kötelezővé teszi az országos oltásnaptárban szereplő vakcinák beadását a gyermekek számára a kormány által szerdán elfogadott törvénytervezet, amely szerint a megadott betegségek ellen nem immunizált személyek nem mehetnek közösségbe, azaz nem járhatnak oktatási intézménybe.

A törvénytervezet, amelyet a parlamentnek is el kell fogadnia, az illetékes hatóságok, a háziorvosok, az óvodák és iskolák, valamint a szülők jogaira és kötelezettségeire is kitér, az alkalmazási módszertant ugyanakkor a jogszabálynak a Hivatalos Közlönyben való megjelenése utáni egy évben kell csak kidolgozni. A törvény a tervek szerint 2018. január elsejétől lép hatályba.