Új online szolgáltatás az álláskeresőknek

Barabás Hajnal 2017. augusztus 10., 18:40

A Hargita megyei regisztrált álláskeresőknek az országban egyedülálló módon lehetőségük van online is követni többek között azt, hogy mennyi támogatásra jogosultak. A rendszer csütörtökön vált elérhetővé.

Fotó: Thomas Campean

Emellett a tavalyi év munkaerő-piaci helyzetéről is beszámolót tartottak.

Tiberiu Pănescu, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség igazgatója ismertette a locuridemuncaharghita.ro oldalon elérhető, saját fejlesztésű online szolgáltatás lényegét.

A Plăţi şomeri (kifizetések munkanélkülieknek) menüpont alatt az ügynökségnél regisztrált álláskereső a dossziéja számának és jelszóként a személyigazolvány számának megadásával léphet arra a felületre, ahol megtekintheti „pénzügyi helyzetét”, hogy mire jogosult, láthatja, hogy mennyi munkanélküli támogatást kapott idén visszamenőleg, és adott hónapban mennyit kaphat.
Ugyanakkor

magyarázatot is találhat arra, hogy adott esetben miért tartották vissza a segélyét,

vagy akár figyelmeztetésben is részesülhet, ha valamilyen kötelezettsége van az ügynökség felé, például különböző igazolások felmutatása.

Az intézmény statisztikai adatai szerint júliusban 6217 álláskeresőt tartottak nyilván, míg tavaly ugyanebben az időszakban 7255-öt.

A munkanélküliek többsége szakképzetlen, sokuknak nincs meg a négy osztálya sem,

nekik szinte lehetetlen elhelyezkedni a munkaerőpiacon, még képzéseken sem vehetnek részt. A regisztrált álláskeresők közül 1294-en részesülnek munkanélküliségi segélyben, 300-an pedig támogatást kaptak, miután sikerült elhelyezkedniük.

Munkaerőpiaci helyzet

A munkaerő-elhelyező ügynökség vezetője a tavalyi munkaerő-piaci helyzetről is beszámolt, a Revisal nevű országos elektronikus adatbázisba bejegyzett munkaszerződések számát véve alapul. Az adatokból kiderült, hogy a megyében szakképzetlen munkást alkalmaztak a legtöbbet 2016-ban, 2323 ilyen szerződést jegyeztek, eladóként 2173 személyt alkalmaztak, kivéve a könnyűipar és a faipar munkásait, a harmadik leginkább felhasznált alkalmazotti kategória pedig a kamionsofőröké, akikkel 1033 munkaszerződést kötöttek.