Esések miatt szakadt szét a mezőny

Pál Gábor 2017. augusztus 10., 17:43

Német győzelemmel zárult a 11. Székelyföld Kerékpáros Körversenyének első szakasza, melynek izgalmas befutóját Székelyudvarhelyen láthatták a nézők.

Fotó: Pál Árpád

Székelyudvarhelyre csütörtökön délután érkezett be a mezőny. Kovászna városból indultak 11 órakor, majd Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy és Barót érintésével – keresztül tekertek több Homoród menti településen – érkeztek a Küküllő menti városba a kerékpárosok.

A Kastély-etap névvel ellátott szakaszon történtek izgalmas események, bukások is. A Hagymás-tetőt elhagyva az úton tátongó óriási gödrök sérülést is követeltek,

Filutás Viktor, a Kőbánya kerekese esett el, vállal érkezett az aszfaltra, ennek következtében pedig kulcscsonttörést szenvedett.

A 2011-es székely körverseny győztese, Florian Bissinger kezén, lábán és fején szenvedett sérüléseket, számára is az első szakasz jelentette az idei viadal végét.

Fotó: Pál Árpád

Az udvarhelyi végállomásnál nagyon kevés néző várta a kerékpárosokat. A 16 fős szökevény-csoport tagjai közt dőlt el a szakaszgyőzelem, a célvonalon végül a német Christian Mager, az osztrák Hrinkow Advarics Cycling Team versenyzője haladt át elsőként, és örömkiáltással jelezte, hogy számára sokat jelent ez a siker.

{P14}

Másodikként a prológ nyertese, a Tusnád Drag Cycling Team újonnan igazolt sportolója, Nicolea Tanovitchii végzett, míg a harmadik a magyarországi Cube Csömör kerékpárosa, Valter Attila lett. Végül nagyon szétszakadt a mezőny, kisebb csoportokba értek célba, még a város között is voltak esések – 76-on fejezték be a szakaszt.

Tegnap a csapatommal épp azt beszéltük, hogy jó lenne bekerülni az első öt közé, de így még jobban örülök, hogy az első tudtam lenni

– közölte a szakaszgyőztes Mager a díjkiosztó után.

Fotó: Pál Árpád

„Nem tudom, mi vár rám holnap, azonban összetettbe nyerni akarok” – nyilatkozta az összetett versenyben vezető Tanovitchii. „Jól mentek az emelkedők, és a végén úgy gondoltam, hogy bele tudok húzni, ez a harmadik helyre elég volt” – fogalmazott a szakasz harmadik helyén végző Valter Attila.

Indulás a központból

Egy nagyon kemény szakasz vár pénteken a versenyzőkre, kétszer kell megmásszák a Libán-tetőt. Délelőtt 11 órakor Udvarhelyről, a Városháza térről indul a Király-etap, amely Gyergyószentmiklós felé tart, majd onnan visszatérnek, és Fenyédig kerekeznek, ahonnan már Csíkszereda felé folytatják útjukat.

Tehát 11 és 14 óra között a Fenyéd–Libán-tető–Gyergyóújfalu–Gyergyócsomafalva–Gyergyóalfalu–Gyergyószentmiklós–Tekerőpatak–Libán-tető–Fenyéd útvonalon, majd 14–15 óra között Fenyéd és Csíkszereda között forgalomkorlátozásra kell számítani.

„Pénteken a Márton Áron tér és a Városháza előtti útszakasz le lesz zárva a forgalom elől, innen rajtolnak a kerékpárosok 11 órakor, majd haladnak a Bethlen Gábor utcán a Kaufland előtti körforgalom irányába. A Király-etap időmérő, technikai rajtja a körforgalomnál lesz 11.30 és 12 óra között, majd a versenyzők a Bethlenfalvi úton hagyják el a várost. Az említett időszakra a gyalogosok és autósok fokozott figyelmét, illetve türelmét kérjük” – tájékoztatott az udvarhelyi polgármesteri hivatal.

Szombaton ér véget a verseny, két részből áll a Csíkszereda környékén zajló harmadik szakasz. 3/A-szakasz (6,2 km, rajt 10 órától): Tolvajos-tető, Hármaskereszt–Hargitafürdő. 3/B-szakasz (125,4 km, rajt 17 órától): Csíkszereda–Csíkrákos–Csíkszentmihály–Szépvíz–Csíkszereda–Csíkszentkirály–Csíkbánkfalva–Csíkszentlélek + 11 kör Csíkszereda utcáin.

11. Székelyföld Kerékpáros Körversenye, 1. szakasz (Kastély-etap), eredmények: 1. Cristian Mager (német, Hrinkow Advarics Cycling Team) 3 óra 39,22 perc, 2. Nicolea Tanovitchii (moldáviai, TDCT) 0,06 másodperc hátrány, 3. Valter Attila (magyar, Cube Csömör) 0,10 mph, ... 21. Facundo Gabriel Lezica (argentin, TDCT) 1,01 perc hátrány, ... 25. Ruben Gabriel Ramos (argentin, TDCT) 1,01 perc hátrány, ... 55. Novák Károly Eduárd (romániai, TDCT) 10,36 ph, ... 56. László Péter (romániai, TDCT) 10,36 ph. Facundo Olaf Crisafulli (TDCT) kiesett.

Az összetett verseny állása: 1. Nicolea Tanovitchii 3 óra 46,20 perc, 2. Cristian Mager 2 másodperc hátrány, 3. Daniel Crista (román, Bukaresti Steaua) 8 mph, ... 18. Ruben Gabriel Ramos (argentin, TDCT) 1,23 perc hátrány., ... 21. Facundo Gabriel Lezica (argentin, TDCT) 1,30 mph., ... 55. Novák Károly Eduárd (romániai, TDCT) 11,53 ph, ... 58. László Péter (romániai, TDCT) 11,37 ph.

A legjobb versenyzők

narancssárga-fekete trikó (összetettben vezető): Nicolea Tanovitchii – TDCT
piros-fekete trikó (a pontversenyt vezető): Christian Mager – Hrinkow Advarics Cycling Team
kék trikó (legjobb fiatal): Markus Kopfauf – WSA Greenlife
ezüst trikó (legjobb hegymenő): Stefan Pöll - WSA Greenlife
sárga trikó (legjobb romániai): Daniel Crista – Bukaresti Steaua
zöld trikó (legjobb magyar): Valter Attila – Cube Csömör
fehér (legjobb csapat): WSA Greenlife.