Elkezdődött a 2018-as centenáriumi „szoborlicit” Marosvásárhelyen

Szucher Ervin 2017. augusztus 09., 15:52

Egyszerre nyolc román személyiségnek állítana jövőre mellszobrot Marosvásárhely központi részében Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) parlamenti képviselője.

Újabb szoborállítási kezdeményezés Marosvásárhelyen. Az önkormányzati képviselők támogatni fogják? Illusztráció Fotó: Boda L. Gergely

Az 1918-as esemény jövő évi centenáriuma alkalmából irodalmároknak, történészeknek, festőművészeknek és színészeknek állítana szobrot Marosvásárhelyen a Győzelem térre Marius Paşcan. A Népi Mozgalom Pártja helyi politikusa

nyolc, kizárólag román személyiséggel venné körül Nicolae Bălcescu büsztjét.

A parlamenti képviselő Serafim Duicu, Ion Fiscuteanu, Romulus Guga, Gabriela Moga Lazăr, Ovidiu Iuliu Moldovan, Vasile Netea, Mihai Sin és Ion Vlasiu mellszobrát képzelte el a parkban.

Kezdeményezését azzal indokolta, hogy Marosvásárhely vezetői teljes érdektelenséget mutatnak a jövő évi centenárium megünneplése kapcsán.

Mihai Viteazul mellszobrának felállítása óta egyetlen műalkotás sem került közterületre

– jegyezte meg Paşcan, holott az utóbbi években az önkormányzat Aurel Filimon-büsztöt avatott, és áldását adta az Erdélyi Iskola személyiségeit ábrázoló szoborcsoport felállítására is.

Nagyon jó, hogy Marosvásárhelyen támogatjuk a sportot, a labdarúgást, csakhogy a focilabda elgurul, a szobrok meg maradnak

– fejtette ki, utalva az ASA és más helyi csapatok városházi finanszírozására. Megjegyzendő, hogy a városban már áll egy Guga-szobor az azonos nevű iskola előtt, mint ahogy Duicu-büszt is létezik a Dimitrie Cantemir Egyetemen.

Kérdésünkre, hogy helyesnek tartja-e, hogy az általa elképzelt nyolc román szoborral a főtéren 12–0-ra nőjön a román és magyar emlékművek aránya, Marius Paşcan kitérő választ adott. A politikus azt kezdte fejtegetni, hogy az általa javasolt írók, színészek és képzőművészek életükben nemcsak a románságot örvendeztették meg alkotásaikkal vagy alakításaikkal, hanem a magyarokat is.

Nem borul fel az etnikai egyensúly. Az általam felsoroltak mindannyiunkat képviseltek. A magyar kisebbség büszke kellene legyen rájuk

– jelentette ki a Băsescu-párti politikus.

Egy szinte azonos szoborpark kialakításával négy évvel ezelőtt Nicolae Băciuţ, a Maros megyei Művelődési Igazgatóság vezetője is próbálkozott. Ő azonban beérte volna azzal, hogy az általa javasolt nyolc román személyiségnek, Grigore Vierunak, Romulus Guganak, Vasile Neteanak, Serafim Duicunak, Ovidiu Iuliu Moldovannak, Ion Fiscuteanunak, Romulus Feneşnek és Ion Vlasiunak a hatóságok az Ifjúsági Házzal szembeni parkban állítson emléket. Tervét még Dorin Florea polgármester és a román pártok tanácsosai sem támogatták.